Najnovije vesti

VEROVALI SU DA IM DECA IDU U LETNJI KAMP: Roditelje iz Konga uskoro je sačekala JEZIVA ISTINA, u sve uključeno BELGIJSKO SIROTIŠTE (VIDEO)
Foto: Screenshot

tuga

VEROVALI SU DA IM DECA IDU U LETNJI KAMP: Roditelje iz Konga uskoro je sačekala JEZIVA ISTINA, u sve uključeno BELGIJSKO SIROTIŠTE (VIDEO)

Planeta

Jedno sirotište u Belgiji je pod istragom jer je navodno otimalo i krijumčarilo decu iz Demokratske Republike Kongo.

Ta deca su dovođena u Belgiju gde su ih usvajale porodice kojima je rečeno da su u pitanju siročići. Godinama kasnije, DNK testovi pokazali su da u nekim slučajevima to nije tačno. Nekoliko stotina kilometara od Kinšase, prestonice DR Kongo, nalazi se selo Džemena. Stanovnici ovog mesta uglavnom zarađuju od poljoprivrede i ribolova.

Abdul Libendž je 34-godišnji krojač, otac je u jednoj od četiri porodice na tom području koje su u maju 2015. godine poslale svoju decu u Kinšasu u, kako su mislili, letnji kamp.

Njihova deca se nikada nisu vratila. Bez podrške sistema i lokalnih vlasti, sve što su mogli da urade je da čekaju.Otprilike dve godine od nestanka Libendžove ćerke, ovaj čovek imao je neočekivanu posetu koja će konačno osvetliti ono što se zaista dogodilo.

Belgijski novinari Kurt Verterlirs u Benoa de Frajn započeli su istraživanje o prevari koja je izašla na videlo u njihovoj zemlji.

Belgijski javni tužilac imao je jake dokaze da su biološki roditelji više usvojene dece u Belgiji i dalje živi, a novinarski par je krenuo u potragu za njima.

Njihova misija odvela ih je iz Brisela sve do radnje Abdula Libendža u Džemeni. Čovek je dvojicu Belgijanaca uveo u unutra i pokazao im fotografiju svoje ćerke.

"Snimljena je tog dana kada je otišla u Kinšasu. Bila je tako srećna. Nikada

nismo dobili priliku da odemo u Kinšasu. Nismo mogli da priuštimo avionsku kartu, ali je ona dobila tu priliku i bili smo tako ponosni", ispričao je on.

To je bila samo prva od nekoliko fotografija na kojima su tri devojčice i jedan dečak. Tada su bili uzrasta od dve do četiri godine.

Na jednoj od njih vidi se i mladić iz jedne organizacije koji je navodno predstavljao letnji kamp. "Sve što nam je ostalo je ova fotografija i cipela", rekao je otac devojčice pokazujući malenu cipelu novinarima. U drugom domu, Surija Mojumbe čekala je u suzama. I ona je takođe nosila fotografiju svoje ćerke koja je bila mala kada je odvedena i jpš nije ni progovorila.

"Porodica mog muža krivi mene što sam je poslala na taj odmor. Nije trebalo to da uradim, ali svi smo mislili da je to sjajna prilika" - rekla je ona. Verterlirs i De Frajn su se vratili potom u Brisel kako bi predstavili svoje dokaze, a potom su od roditelja uzeti i DNK uzroci.

Sirotište Tumani u Kinšasi je od tada zatvoreno. Belgijsko-kongoanska advokatica Džulijan Mpemba je u kućnom pritovru i suočava se sa krvičnom prijavom zbog svoje uloge u vođenju sirotišta. Otkiće je saopšteno roditeljima usvojiteljima u Belgiji. "Bilo je kao da me je neko ošamario kada smo čuli. Ovo je ono što sam oduvek želeo da izbegnem. I sada, uprkos svemu, imam ukradeno dete", rekao je jedan otac.

Trenutno su poznati rezultati za 4 deteta, ali se čekaju analize za još 15.

Kurir.rs/BBC Foto: Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...