Najnovije vesti

OVDE IMA DOVOLJNO LEDA DA SE NIVO MORA PODIGNE 7,5 METARA: Već se otopilo 12,5 MILIJARDI tona u JEDNOM DANU, a opasnost stiže i iz dubina! (VIDEO)
Foto: EPA

NAUČNICI UPOZORAVAJU

OVDE IMA DOVOLJNO LEDA DA SE NIVO MORA PODIGNE 7,5 METARA: Već se otopilo 12,5 MILIJARDI tona u JEDNOM DANU, a opasnost stiže i iz dubina! (VIDEO)

Planeta

Povećano zanimanje svemirskih naučnika za atmosferske prilike Zemlje uopšte ne čudi, s obzirom na to da se samo na Grenlandu otopilo 12,5 milijardi tona leda u jednom jedinom danu.

Tako je 2. avgust ovog leta ušao u istoriju jer nikada pre nije zabeležen toliki gubitak ledenog pokrivača.

foto: AP

U malenom selu Kulusuku na Grenlandu, NASA je postavila bazu za svoj naučni program OMG (Oceans Melting Greenland - Okeani tope Grenland). Okeanografi istražuju ne samo koliko povišene temperature vazduha utiču na topljenje leda nego i kakav uticaj ima i sve topliji okean koji led otapa iz dubina.

foto: EPA

"Na Grenlandu ima dovoljno leda da podigne nivo mora za 7,5 metara, što je ogromna količina leda i to bi bilo razarajuće za obalska područja širom planete. Trebalo bi već da se povlačimo sa obale ako ćemo se suočiti s toliko izgubljenih metara u sledećem veku ili dva", kazao je naučnik Džoš Vilis, vođa programa OMG.

foto: AP

Grenland utiče na celu planetu jer milijarde tona leda koje se tamo otope podižu nivo mora u Australiji, Aziji, SAD-u, Evropi...

"Svi smo povezani istim okeanom", kazao je Vilis.

foto: EPA

Naučnike zabrinjava snažan uticaj sve toplije morske vode na glečere. Primera radi, na jednom od najvećih grenlandskih glečera, Helheimu, opazili su "jezero", a što je još zabrinjavajuće, Helheim je potpuno okružen toplom vodom u kompletnoj dubini, više od 600 metara ispod površine.

"Vrlo je retko videti bilo gde na planeti 700 metara bez temperaturne varijacije i obično nalazimo hladnije vode u gornjih stotinak metara, ali direktno ispred glečera je sve toplo", kazao je klimatolog Ijan Fenti.

Ta topla morska voda sada je u direktnom kontaktu s celom njegovom površinom, što značajno pojačava topljenje.

Helheim je proteklih godina privukao veliku pažnju upravo zbog brzine topljenja. Taj glečer je 2017. izgubio više od neverovatna tri kilometra, a prošle godine su naučnici pronašli nekoliko kilometara dugačak stub leda koji se odvojio od "čela" glečera. Otapanje se nije zaustavilo ni ove godine jer se led povlači desetine metara dnevno.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...