HIT SAVET BRAZILSKOG PREDSEDNIKA: Ako hoćete da spasite okolinu, vršite veliku nuždu svaki drugi dan!
Foto: AP / Eraldo Peres

ekološki problemi

HIT SAVET BRAZILSKOG PREDSEDNIKA: Ako hoćete da spasite okolinu, vršite veliku nuždu svaki drugi dan!

Planeta -

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro smatra da će smanjenje apetita pomoći planeti i sugeriše ljudima da obavljaju veliku nuždu svaki drugi dan kako bi spasili svet, piše BBC.

Nakon što su ga nedavno kritikovali zbog naglog porasta krčenja šuma u Amazoniji, on je otpustio šefa agencije koja je dala ove poražavajuće podatke u javnost, optuživši ga da iznosi neistine o razmerama problema.

U novinarskom izveštaju našao se i podatak da su krčenje i poljoprivreda odgovorni za četvrtinu efekta staklene bašte na Zemlji. Na pitanje kako će uskladiti poljoprivredni razvoj i zaštitu okoline brazilski predsednik je dao sledeći savet:

"Dovoljno je jesti malo manje. Pričate o zagađenju okoline. Dovoljno je da obavljate nuždu svaki drugi dan. To će biti bolje za celi svet", rekao je on.

Naučnici navode da je Amazonska prašuma pretrpela strašne gubitke i to u kratkom roku otkad je Bolsonaro preuzeo dužnost. Podaci brazilske svemirske agencije pokazali su porast krčenja šuma od čak 88 odsto u junu, u odnosu na isti mesec protekle godine.

Amazonska prašuma je ključno skladište ugljenika koje usporava brzinu globalnog zagrevanja. Službene brojke govore da je najveći razlog krčenja šuma stvaranje novih pašnjaka potrebnih za uzgoj stoke.

(Kurir.rs/Index.hr/Foto: AP / Eraldo Peres)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track