ORUŽJE ZA MASAKRE JE VEOMA LAKO NABAVITI U SAD: Do puške AR-15 u dva klika, i bez provere identiteta (VIDEO)
Foto: AP

brzo se snašli

ORUŽJE ZA MASAKRE JE VEOMA LAKO NABAVITI U SAD: Do puške AR-15 u dva klika, i bez provere identiteta (VIDEO)

Planeta -

Fejsbuk marketpls se koristi za prodaju polovnog vatrenog oružja, tvrdi Volstit Žurnal.

Politika Fejsbuka posebno zabranjuje prodaju oružja, uključujući vatreno oružje, BB oružje, pa čak i topovske udare, ali potencijalni prodavci oružja koriste novu taktiku da ne bi bili otkriveni.

Umesto da stave da prodaju pištolj, neki prodavci navode kofere ili kutije po visokoj ceni i upućuju potencijalne kupce da im pošalju poruke za više informacija. Na primer, novinari su pronačli lponudu kutije za oružje za 950 dolara, iako se isti tip može naći u prodavnicama po ceni 30 dolara.

Kada su poslali poruke prodavcu, otkrio je da zapravo prodaje AR-15, popularnu poluautomatsku pušku koja se poslednjih godina koristila u više masovnih pucnjava. Prodavac je podelio sliku oružja sa više od 670 metaka i rekao je novinarima da je na svoj post dobio više od 30 odgovora u roku od dva sata.

Potencijalni kupci pištolja verovatno bi mogli da zaobiđu pozadinsku proveru pre kupovine vatrenog oružja. Iako pozadinske provere nisu predviđene za privatnu prodaju oružja na nacionalnom nivou, desetak država ima zakone koji zahtevaju univerzalnu kontrolu identiteta za svu prodaju oružja.

Fejsbuk Marketplejs pokrenut je u oktobru 2016. godine, a ponude za drogu i druge nedozvoljene proizvode pojavile su se na platformi istog dana kada je lansirana. Prošle godine Biznis Insajder je izveštavao o tome kako je lako kupiti lažni nakit i druge falsifikovane proizvode na platformi.

Kurir.rs/Business Insider

Foto: AR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja