AMERI JURIŠAJU U KOSMOS: Pens najavio osnivanje Svemirske komande pre roka! EVO ZAŠTO SE VAŠINGTONU ŽURI (VIDEO)
Foto: AP

ODLUKA

AMERI JURIŠAJU U KOSMOS: Pens najavio osnivanje Svemirske komande pre roka! EVO ZAŠTO SE VAŠINGTONU ŽURI (VIDEO)

Planeta -

Govoreći na sastanku Nacionalnog saveta za svemir, potpredsednik SAD Majkl Pens i zvaničnici Pentagona najavili su da će se naredne nedelje dogoditi ključni korak u stvaranju najnovijeg ogranka vojske.

Američka svemirska komanda zvanično počinje saradom 29. avgusta, a služiće kao odskočna daska za svemirske snage. General Džon Rejmond je dobio potvrdu Senata za prvog komandanta Svemirskih snaga.

"Svemirske snage Sjedinjenih Država će osigurati da je naša nacija spremna da se brani, pre svega naše interese i da brani naše vrednosti u ogromnom prostranstvu svemira i ovde, na Zemlji, tehnologijama koje će podržati našu zajedničku odbranu za ogromne domete svemira ", rekao je Pens.

Osnivanje svemirskih snaga i dalje čeka odobrenje Kongresa za finansiranje programa, što će se po Pensu uskoro dogoditi.

Trampova administracija navela je potencijalne pretnje od Kine i Rusije kao deo obrazloženja stvaranja svemirske sile. Prošlog meseca Francuska je najavila stvaranje sopstvenih svemirskih snage.

Godinama su se zvaničnici Pentagona rugali toj ideji. Vazduhoplovne snage, koje upravljaju Svemirskom komandom, tvrdile su da bi stvaranje ogranka bilo skupo i razorno.

Ali taj koncept je tokom godina postepeno dobijao podršku, uključujući predsednika Donalda Trampa koji je u februaru potpisao direktivu o stvaranju Svemirskih snaga.

Tokom ceremonije potpisivanja u Ovalnom uredu, Tramp je rekao da na novu vojnu granu gleda kao na deo svoje odgovornosti za zaštitu nacije.

Kurir.rs/USA Today

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track