OVO JE PRAVI MOZAK BREGZITA: Iza kampanje izlaska Velike Britanije iz EU stoji Džonsonov savetnik, koga mnogi preziru, ali ne žele da govore o njemu (VIDEO)
Foto: EPA

tvrdi CNN

OVO JE PRAVI MOZAK BREGZITA: Iza kampanje izlaska Velike Britanije iz EU stoji Džonsonov savetnik, koga mnogi preziru, ali ne žele da govore o njemu (VIDEO)

Planeta -

Velika Britanija je opsednuta jednim čovekom koji sam predstavlja središte njene nove vlade, piše danas CNN.

Za tog čoveka se smatra da je politički genije, svakodnevno se pominje u medijima i neki veruju da je on bio najvažnija figura uopšte za donošenje odluke da Velika Britanija napusti Evropsku uniju.

Posle tri godine paralize Bregzita, obećao je da će svaki budan sat provesti radeći da bi postigao da se Bregzit dogodi 31. oktobra ili će - umreti. Taj čovek nije Boris Džonson, novi britanski premijer, već njegov glavni savetnik, Dominik Kamings.

Dok je Džonson bio lice zvanične kampanje za Bregzit, Kamings je bio njen mozak. Zaslužan je za stvaranje slogana i izračunavanje široko opovrgnutih tvrdnji da Velika Britanija svake nedelje šalje 350 miliona funti u Brisel.

Nekada politički autsajder, sada je u centru Džonsonovih napora da u roku od dva meseca izvede zemlju iz EU.

CNN je razgovarao sa više britanskih vladinih zvaničnika, državnih službenika i bivših Kamingsovih kolega. Većina se složila da se ono što su o njemu rekli, citira samo pod uslovom da im se ne pominju imena, a neki su čak tražili da se uopšte ne prenese šta su rekli jer strahuju da govore o jednom od najmoćnijih ljudi u Velikoj Britaniji, koga se neki i sasvim otvoreno plaše.

Gotovo svi su za CNN rekli jednu stvar o Kamingsu: da radi s jedinstvenim zanosom. Uspeh kampanje "Leave" (Odlazak, iz EU) svodio se na njen jedinstveni fokus na tu jednu, jednostavnu poruku o čemu je odlučio Kamings.

"Ono što ga izdvaja od mnogih drugih je neverovatan strateški fokus na zadatak na kojem radi. Domova omiljena izreka je uvek bila 'nemoj se zaglaviti u blatu' ", kaže Džizela Stjuart, bivša poslanica koja je predsedavala kampanjom za napuštanje EU.

Kamings kome je 47 godina, ne povezuje se obično s politikom najvišeg nivoa. Iako je čitavu svoju karijeru proveo radeći za konzervativne političare i konzervativni istraživački centar, on tvrdi da nikada nije bio član nijedne političke stranke i da "prezire" mnoge u vladajućoj Konzervativnoj stranci kojoj sada služi.

Izjavljivao je da "nije baš želeo da se umeša" u kampanju za Bregzit.

On u velikoj meri izbegava da se pojavljuje u javnosti i čini se da uživa u svojoj reputaciji bezobraznog ekscentrka, da se smatra da se njegov ogroman intelekt savršeno podudara s instinktivnim shvatanjem normalnih ljudi. Njegovi prijatelji kažu da prezire političku elitu i uživa da ga vide kao strateškog genija što bi elita želela da bude.

Izgleda zapušteno: Na ​​dan kada se Džonson uselio u Dauning strit, na fotografiji se vidi Kamings naslonjen u sam ugao prostorije, u staroj izbledeloj i zarozanoj majici, kao da je neki radnik na održavanju koji se tu greškom zatekao.

Njegovo ponašanje je bizarno: "Dolazio je namerno na posao u otrcanoj odeći i često noću spavao na svom stolu", kaže bivši kolega koji je radio s Kamingsom dok je bio politički savetnik Konzervativne stranke.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track