PUTIN I NETANIJAHU RAZGOVARALI TELEFONOM: Dogovorena bolja vojna koordinacija Izraela i Rusije!
Foto: EPA / Alexander Zemlianichenko / Pool

dilomatija

PUTIN I NETANIJAHU RAZGOVARALI TELEFONOM: Dogovorena bolja vojna koordinacija Izraela i Rusije!

Planeta -

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom nakon izveštaja da je Izrael proširio udare iz vazduha na iranske mete u Siriji i na te mete u Iraku.

U saopštenju Netanjahuovog kabineta je navedeno da su dvojica lidera diskustovala o regionalnim pitanjima i situaciji u Siriji i da su istakla potrebu da se pojača vojni koordinacioni sistem između Izraela i Rusije.

On je uspostavljen nakon intervencije Rusije 2015. u sirijskom građanskom ratu da bi se sprečili slučajni sukobi ruske i izraelske vojske u Siriji, podsećaju izraelski mediji.

Izrael je potvrdio da je u poslednjim godinama izveo stotine udara na mete u Siriji povezane sa Iranom koji se, kao i Rusija, bori na strani snaga sirijskog predsednika Bašara Asada.

Jevrejska država optužuje Iran, čiji lideri pozivaju na njeno uništenje, da se vojno učvršćuje blizu izraelske granice kako bi odatle izvodio napade.

Putin i Netanjahu su razgovarali nakon nekoliko napada na proiranske milicije u Iraku, za koje su dva visoka američka zvaničnika rekla da ih je izveo Izrael, kako je danas objavio Njujork tajms.

Jedan takođe neimenovani bliskoistočni obaveštajni zvaničnik rekao je da je Izrael odgovoran i za napad 19. jula na vojnu bazu severno od Bagdada koju koristi Iranska revolucinarna garda da transprotuje oružje u Siriju.

Netanjahu je nedavno nagovestio da je Izrael odgvoran za napade na milicije u Iraku koje podržava Iran.

„ Ne garantujem nigde Iranu imunitet“, rekao je on za izraelske medije. Izraelski udari na iranska skladišta oružja u Iraku, koje su potvrdili američki zvaničnici, prete da destabilizuju bezbednost u osetljivoj zemlji koja nastoji da ostane neutralna u sukobu Vašingtona i Teherana i značajno proširuju izraelsku kampanju protiv iranske vojne umešanosti u regionu, navodi AP.

Prethodno su, koliko je poznato, izraelski borbeni avioni napali Irak 1981. godine, kada su uništili nuklearni reaktor kraj Bagdada.

U telefonskom razgovoru Netanjahu je ruskog predsednika obavestio i o nedavnom putu u Ukrajinu, saopštio je njegov kabinet. Izraelski mediji su javili, pozivajući se na neimenovane dobro obaveštene zvaničnike, da je u Kijevu Netanjahu razgovarao o mogućoj budućoj ulozi Izraela kao posrednika između Ukrajine i Rusije.

Izrael ima dobre odnose i sa Moksvom i sa Kijevom. Uslovi za konkretne razgovore o mogućem posredovanju nisu sazreli jer nema ni ozbiljnih pregovora, naveli su isti izvori. Netanjahu je odbio da kaže novinarima da li ga je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pitao da li bi posredovao između njega i Putina.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track