HAOS U HONGKONGU: Demonstranti se opremili ciglama, šipkama i praćkama, policija odgovorila suzavcem! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

PROTESTI SE NE SMIRUJU

HAOS U HONGKONGU: Demonstranti se opremili ciglama, šipkama i praćkama, policija odgovorila suzavcem! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Hongkoška policija upotrebila je suzavac kako bi rasterala antivladine demonstrante na istočnoj strani poluostrva Kovluna, preko puta Hongkonga.

Demonstranti su nosili praćke, metalne šipke i cigle, a oborili su "pametnu" uličnu svetiljku za koju smatraju da je služila za kineski nadzor.

foto: AP

Tokom najnovijeg protesta, demonstranti su električnom testerom isekli svetiljku pri dnu, dok su je drugi vukli obmotanim konopcima.

Velika grupa demonstranata marširala je danas ulicama grada tražeći uklanjanje "pametnih" lampi u distriktu Kovlunu, plašeći se da one sadrže haj-tek kamere i softvere za prepoznavanje lica koje kineske vlasti koriste za nadzor.

1 / 10 Foto: EPA

Hongkoške vlasti tvrde da "pametne" svetiljke sakupljaju samo podatke o saobraćaju, vremenu i kvalitetu vazduha.

Protesti u Hongkongu, koji su jedan od najvećih izazova za kineskog predsednika Si Đinpinga od kada je došao na vlast 2012. godine, počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u Kini, a gde, kako smatraju demonstranti, oni ne bi imali pravično suđenje.

Zakon je u međuvremnu suspendovan, a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kineski suverenitet.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja