MAKRON ZA NOV POREDAK: Zapadna hegemonija je na izdisaju, treba preispitati veze s Rusijom!
Foto: EPA

DRAMATIČAN ZAOKRET!

MAKRON ZA NOV POREDAK: Zapadna hegemonija je na izdisaju, treba preispitati veze s Rusijom!

Planeta -

PARIZ - Francuski predsednik Emanuel Makron založio se za nov ekonomski poredak s obzirom na krizu bez presedana u tržišnoj ekonomiji.

On je u govoru na godišnjoj konferenciji ambasadora u Jelisejskoj palati rekao i da Evropa treba da preispita svoje veze sa Rusijom.

foto: EPA

U jeku neizvesnosti oko američke trgovinske politike, Makron je rekao da je tržišna ekonomija suviše zavisna od finansija, da stvara nejednakosti koje potresaju politički poredak.

"Mi živimo na kraju zapadne hegemonije u svetu, delimično kao rezultat zapadnih grešaka tokom prošlih vekova", rekao je.

foto: EPA

Makron je poručio da je vreme da Evropa ponovo definiše svoje veze sa Rusijom, da proveri njene globalne ambicije i izbegne da bude uhvaćena u sredini između dve strane u novom hladnom ratu. Nije precizirao da li je za ukidanje antiruskih sankcija EU zbog Krima, ali jeste otvoreno kazao da nove sanckije nisu u interesu Unije.

"Vreme je da preispitamo naše veze sa Rusijom", rekao je Makron i upozorio da je velika strateška greška odgurivati Rusiju. Evropske "slabosti i greške" pomogle su Rusiji da podstakne svoj savez sa Kinom i oživi svoj uticaj u Siriji, Libiji i oko Afrike, rekao je on.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track