SKANDAL NA TURNEJI IRANSKOG ŠEFA DIPLOMATIJE: Novinar iz njegove pratnje pobegao i u Švedskoj zatražio azil! Uspeo da umakne iako ministra čuva 48 ljudi! (VIDEO)
Foto: AP

pretilo mu hapšenje

SKANDAL NA TURNEJI IRANSKOG ŠEFA DIPLOMATIJE: Novinar iz njegove pratnje pobegao i u Švedskoj zatražio azil! Uspeo da umakne iako ministra čuva 48 ljudi! (VIDEO)

Planeta -

Iranski novinar, koji je pratio diplomatsku turneju iranskog ministra spoljnih poslova Muhameda Džavada Zarifa po nordijskim zemljama, napustio je delegaciju u Švedskoj i zatražio dozvolu boravka.

Švedska kancelarija za migracije potvrdila je da je 21. avgusta primila zahtev od Amira-Tohida Fazela, političkog novinara iranske ultrakonzervativne agencije Moj.

Reč je o novinaru koji je objavio popis iranskih zvaničnika koji navodno imaju dvojno državljanstvo sa zemljama koje iranska vlada smatra neprijateljskim. Inače, Iran ne priznaje dvojno državljanstvo i uskraćuje konzularnu zaštitu ljudima s dvojnim državljanstvom.

"Iranska vlada je zvanično najavila da će me tužiti", rekao je Amir-Tohid Fazel na švedskoj državnoj televiziji SVTi.

On je ispričao da ga je 20. avgusta, dok se nalazio u Švedskoj, putem interneta kontaktirao kolega i rekao mu da su četiri policajca u civilu došla u novinsku agenciju s nalogom za njegovo hapšenje.

Dan kasnije, novinar je uspeo da se udalji od delegacije iako je Zarifa čuvalo 48 ljudi.

Fazel je izbegao da iznese mišljenje o iranskoj politici.

"Ultrakonzervativan dnevni list Kejhan me povezuje s reformistima, dok me Iran, zvanični dnevni list iranske vlade, smatra sastavnim delom fundamentalista", rekao je Fazel.

Zarif je krenuo na svetsku diplomatsku turneju 17. avgusta u Kuvajt, pa u nordijske zemlje, nakon kojih odlazi u Francusku.

Iran se nalazi na 170. mestu (od 180 zemalja) na svetskom popisu slobode štampe za 2019. koji su izradili Novinari bez granica.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track