LABURISTI POBESNELI ZBOG DŽONSONOVE MANIPULACIJE: Ovo je državni udar protiv parlamenta i protiv glasača!
Foto: EPA, AP

HAOS U BRITANIJI

LABURISTI POBESNELI ZBOG DŽONSONOVE MANIPULACIJE: Ovo je državni udar protiv parlamenta i protiv glasača!

Planeta -

LONDON - Potez kojim britanski premijer Borisa Džonson pokušava da ograniči mogućnosti poslanika da spreče njegov plan za Bregzit bez dogovora predstavlja državni udar protiv Parlamenta, izjavila je danas portparolka Laburističkog doma Dajana Abot.

"Džonson cilja na državni udar protiv parlamenta. Protiv vas, glasača, i vaših političkih predstavnika", napisala je Abotova na svom Tviter nalogu, dodajući da je sve to zarad Bregzita bez dogovora.

Džonson je najavio da će parlament o njegovom predlogu glasati verovatno 21. i 22. oktobra, a to glasanje će najverovatnije prerasti u obračun između parlamenta i premijera zbog njegovih planova za Bregzit.

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon izjavila da Džonsonov plan da suspenduje parlament nije demokratija, nego diktatura.

Vlada Velike Britanije zatražiće od kraljice Elizabete II da suspenduje parlament nekoliko dana pošto se poslanici vrate na posao - i nekoliko nedelja pre isteka roka za Bregzit.

Džonson će svoj novi zakonodavni plan objaviti 14. oktobra, a efektivno će zatvoriti parlament polovinom septembra i tako poslanicima bitno skratiti period u kom bi mobli da blokiraju Bregzit bez dogovora.

Ideja o "gašenju" parlamenta, poznata kao prorogacija, izazvala je dosta kontroverzi, a kritičari su rekli da će tako poslanici biti sprečeni da obavljaju svoju demokratsku ulogu u procesu Bregzita.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track