DŽONSONOV POTEZ RAZBESNEO CELU ZEMLJU: Ovo je čin kukavičkog premijera i državni udar! (VIDEO)
Foto: EPA

žestoke reakcije

DŽONSONOV POTEZ RAZBESNEO CELU ZEMLJU: Ovo je čin kukavičkog premijera i državni udar! (VIDEO)

Planeta -

Nakon što je objavljeno da je britanska kraljica Elizabeta odobrila suspenziju parlamenta na zahtev premijera Borisa Džonsona, nižu se gnevne reakcije opozicionih političara.

Suspenzija parlamenta od 9. do 12. septembra, pa sve do 14. oktobra, znači da poslanici verovatno neće moći da izglasaju nijedan zakon koji bi mogao premijera da spreči u nameri da izvede Veliku Britaniju iz Evropske unije bez dogovora 31. oktobra.

foto: EPA

Među prvim reakcijama ističe se ona konzervativnog zastupnika i protivnika Bregzita u kampanji pred referendum 2016, Dominika Griva, koji je ovo nazvao "nečuvenim potezom". Upozorio je i da bi to moglo dovesti do glasanja o nepoverenju vladi. "Vlada će pasti", rekao je Griv.

1 / 6 Foto: EPA

Velika Britanija je jedna od najstarijih parlamentarnih demokratija na svetu i stoga ne čudi da je ovakav potez Borisa Džonsona izazvao zgražavanje u toj zemlji.

Glavni predstavnik Evropskog parlamenta za Bregzit Gaj Verhofšted kritikovao je ovaj plan Džonsonove vlade.

"Preuzimanje kontrole' nikad nije izgledalo tako zlokobno. Kao poslanik, moja solidarnost je s onima koji se bore da se njihovi glasovi čuju. Suzbijanje rasprave o dubokim izborima neće moći da donese stabilnu budućnost odnosa između EU i Velike Britanije", napisao je Verhofšted.

Prvi ministar Velsa Mark Drejkford pridružio se zahtevima za novim referendumom.

"Boris Džonson borio se u referendumskoj kampanji da vrati moć u ruke parlament, a sad želi da kraljica zatvori vrata naše demokratije. Tvrdnje kampanje "Leave" (za napuštanje EU) raspadaju se. Vreme je da ovo pitanje postavimo narodu", rekao je.

"Ovaj potez je skandalozna uvreda našoj demokratiji. Ne smemo dozvoliti da se to dogodi", napisao je laburista Tom Votson na Tviteru.

"Ovo je čin kukavičkog premijera koji zna da parlamentarni poslanici nikad ne bi prihvatili njegov Bregzit bez dogovora. Ovo je nečuveno, parlament i narod to neće nikad prihvatiti", napisala je na Tviteru opoziciona zastupnica Karolina Lukas uz haštag #blockthecoup (zaustavite puč).

Džonsonov potez je izazvao i zgražavanje nekih visokih zvaničnika njegove Konzervativne stranke.

"Da ne bude zabune, ovo je državni udar na britanski način", rekao je Džon Mekdonel, drugi čovek opozicionih laburista.

"Šta god ko mislio o Bregzitu, jednom kada premijeru dopustite da spreči slobodno delovanje naših demokratskih institucija na vrlo ste klizavom terenu", dodao je.

Škotska premijerka Nikola Sturdžon rekla je da se radi o "mračnom danu za britansku demokratiju".

Džonson obećava da će se Bregzit dogoditi 31. oktobra, sa ili bez dogovora s Briselom.

Njegovim najnovijim potezom parlamentu bi se ograničilo vreme za sprečavanje 'tvrdog' Bregzita, a na njega se odlučio dan nakon što su se poslanici, koji se protive takvom scenariju, sastali da bi smislili kako će kroz parlamentarnu proceduru primorati britanskog premijera da odloži Bregzit.

Kurir.rs/Tanjug/Index.hr Foto: EPA/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track