NEOČEKIVANA POSETA BELORUSIJI: Bolton posetio Lukašenka!
Foto: Ap, EPA

IGRE

NEOČEKIVANA POSETA BELORUSIJI: Bolton posetio Lukašenka!

Planeta -

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton doputovao je juče u Minsk zbog razgovora sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, koji 25 godina vlada tom bivšom sovjetskom republikom.

Bolton će se sastati sa Lukašenkom i beloruskim šefom diplomatije Vladimirom Makejom i razgovarati o regionalnoj bezbednosti, gde će istaći američku podršku suverenitetu i nezavisnosti Belorusije, saopštila je američka ambasada u Minsku.

Poslednjih godina se spekuliše, posebno u ruskim medijima, o mogućem ujedinjenju Rusije i Belorusije u jednu državu, što bi dozvolilo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koji prema Ustavu nema pravo da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine, da ostane na vlasti posle kraja njegovog sadašnjeg mandata. Lukašenko je, međutim, ove godine rekao da je 98 odsto beloruskog stanovništva protiv takvog ujedinjavanja.

Prema analitičarima, Bolton, koji posle Belorusije odlazi u Moldaviju, još jednu bivšu sovjetsku republiku, traži slabe tačke na ruskim granicama.

"SAD izgleda traže rupe da ojačaju svoj uticaj u Ukrajini, Belorusiji i Moldaviji", napisao je američki institut Stratfor.

Kurir.rs / Foto: AP. EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track