NUKLEARNI RAT! TRI STELT LETELICE B-2 NA TAJNOJ MISIJI: Bombarderi spremni za napad na Rusiju
Foto: Profimedia

pretnja

NUKLEARNI RAT! TRI STELT LETELICE B-2 NA TAJNOJ MISIJI: Bombarderi spremni za napad na Rusiju

Planeta -

LONDON - Tri američka stelt bombardera tipa B-2, sposobna da izvrše nuklearni udar bez upozorenja, raspoređena su u vazduhoplovnu bazu Ferford u Gločesterširu (Velika Britanija), što se smatra direktnom pretnjom za Rusiju!
U pitanju su jedni američki avioni koji su sposobni za napad razornim atomskim bombama, a svaka od ovih letelica košta preko dve milijarde dolara.

Igra nerava... Donald Tramp, predsednik SAD, i Vladimir Putin, predsednik Rusije
Igra nerava... Donald Tramp, predsednik SAD, i Vladimir Putin, predsednik Rusijefoto: Asošijejted Pres

Američki pukovnik Kurt Vent, koji je komandant tajne misije u Velikoj Britaniji, potvrdio je za ITV njuz da su ove letelice spremne da u svakom trenutku napadnu nuklearnim oružjem. Bombarderi B-2 su nevidljivi za radare i njihove misije su uglavnom daleko iza prvih neprijateljskih linija.

LET DO ISLANDA Američki nuklearni bombarderi prvi put su u istoriji posetili Island, ostrvo u Atlantskom okeanu nedaleko od Arktika. Avioni B-2, koji su smešteni u britanskoj bazi Ferford sleteli su u vojnu bazu Keflavik, koja je bila zatvorena 2006, ali je ponovo u upotrebi. Na vrhuncu Hladnog rata na Islandu je bilo smešteno 5.000 američkih vojnika. SAD su od 2015. uložile 80 miliona dolara u obnovu baze Keflavik. - Zasad nema planova o stalnom prisustvu američkih vojnika na Islandu - poručila je Pamela Roi, portparol američkih trupa u Evropi.

Jedna letelica može da ponese čak do 20 tona nuklearnog ili konvencionalnog naoružanja.

- Ovo je vrlo jasna i oštra poruka. Amerika i njeni saveznici mogu bilo kada i bilo gde da dopreme borbenu moć - kaže pukovnik Vent. Britanski Ekspres prenosi da su američki piloti koji su na misiji u Velikoj Britaniji obučeni i sposobni da izvrše napad nuklearnim oružjem. Letelice raspoređene na Ostrvu imaju kodni naziv "smrt 1", "smrt 2" i "smrt 3". Sposobne su da s jednim punjenjem goriva u vazduhu prelete čak 10.000 milja (oko 16.000 kilometara). Odluka zvaničnika u Vašingtonu da se nuklearni bombarderi prebace na Ostrvo direktan je odgovor, piše Ekspres, "na sve agresivnije vojno prisustvo Rusije u regionu Arktika".

LETEĆA TVRĐAVA - Stelt bombarder B-2

Posada: 2 osobe Dužina: 21 metar Raspon krila: 52,4 m Visina: 5,18 m Težina (prazan): 71.700 kg Težina (pun): 170.600 kg Maks. brzina: 1.010 km/h Dolet: 11.000 kilometara Cena: 2,1 milijarda dolara

Ratne igre dve supersile lako bi mogle da izmaknu kontroli i dovedu do nuklearnog sukoba, a univerzitet Rutgers je nedavno objavio studiju o njegovim posledicama.

U ovoj studiji se navodi da bi nuklearni rat između SAD i Rusije doveo do smrti više desetina miliona ljudi, nakon čega bi usledila nuklearna zima. Ona bi mogla da traje i do deset godina, Sunce bi bilo zaklonjeno prašinom i dimom, došlo bi do naglog pada temperature, a oni koji bi preživeli nuklearni rat preminuli bi od gladi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track