Požari u Španiji odneli tri žrtve
Foto: REUTERS

Požari u Španiji odneli tri žrtve

Planeta -
Do sada je uništen biljni pokrivač na površini od oko 1.000 hektara, saopštila je vlada provincije Katalonije

MADRID - Tri osobe su poginule danas u požarima na severoistoku Španije, gde su hiljade stanovnika blokirane u svojim domovima pošto se vatra duž granice sa Francuskom otela kontroli."Tri lica su poginula. Izgleda su bili okruženi vatrom i iz nepoznatih razloga pokušali su da dođu do mora", izjavila je portparolka ministarstva unustrašnjih poslova provincije Katalonije.

Kako javlja AFP, u vatri koja je potpomognuta snažnim vetrom izbila kod gradića La Honkera, povređene su četiri osobe. Do sada je uništen biljni pokrivač na površini od oko 1.000 hektara, saopštila je vlada provincije Katalonije. "Vatra je izbila naglo, zbog čega ju je bilo teško staviti je pod kontrolu", rekao je katalonski ministar unutašnjih poslova Felip Puig.

Prema njegovim rečima, oko 80 vatrogasnih ekipa poslato je da gasi požar, koji jača zbog niske vlažnosti vazuha i vetra koji duva brzinom od 90 km na sat. "Zbog jačine vetra, osam aviona upućenih u tu oblast nisu mogli da izbace vodu na plamenove", navodi se u saopštenju provincijske vlade. Vatrogasci su naredili stanovnicima devet gradića, u kojima živi oko 7.000 ljudi, da ostanu u svojim kućama i da zatvore vrata i prozore.

Policija je saopštila da su evakuisane 93 osobe, od kojih 74 dece iz dečijeg kampa Sant Kliment Sesebes, i odvedene u obližnju vojnu bazu. Više saobraćajnica i autoputeva u tom delu Španije je zatvoreno, uključujući onaj koji povezuje Figeras sa Perpinjanom u Francuskoj. U Španiji je zbog tog požara oko 4.000 ljudi ostalo bez struje.Španiji trenutno preti veći rizik od požara nego inače, jer je ovo toplo leto došlo posle najsušnije zime u toj zemlji u poslednjih 70 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track