DIVLJI ZAPAD U JUŽNOAFRIČKOJ REPUBLICI: Rulja nemilosrdno napala strance, pljačkala radnje i kamenovala vozila! A sve kao zbog migranata! (VIDEO)
Foto: Screenshot

brutalno

DIVLJI ZAPAD U JUŽNOAFRIČKOJ REPUBLICI: Rulja nemilosrdno napala strance, pljačkala radnje i kamenovala vozila! A sve kao zbog migranata! (VIDEO)

Planeta -

Nekoliko prodavnica sa stranim vlasništvom opljačkano je u ponedeljak u Johanesburgu, dok su ulice glavnog grada zahvatili nemiri, a sve zbog migranata koji ne žele da se prilagode.

Nekoliko vozila i zgrada koja pripadaju stranim državljanima uglavnom iz drugih afričkih država i Azije su zapaljeni.

Nasilje je počelo u nedelju uveče u Džeepestaunu, blizu Johanesburga, gde su stanovnici počeli da pljačkaju prodavnice u stranom vlasništvu, nakon što se jedna od zgrada u tom području zapalila.

Do ponedeljka ujutro nasilje se proširilo i na ostale delove Johanesburga i prestonicu Pretoriju, gde je velika rulja provalila u prodavnice i krala robu u rasponu od namirnica do elektronske opreme.

Policija je ispaljivala gumene metke i granate kako bi smirila situaciju, dok su demonstranti provalili u više prodavnica i povremeno napadali strane prodavce. Više vozila je kamenovano.

"Do sada smo uhapsili preko 90 ljudi u Johanesburgu zbog javnog nasilja ", rekao je portparol policije Gauteng Matapelo Piters novinarima u Johannesburgu.

Vladajuća stranka Afričkog nacionalnog kongresa u Južnoj Africi osudila je nasilje i pozvala policiju da preduzme mere protiv pljačkaša koje je opisala kao kriminalne elemente.

Poslednjih meseci, Južnu Afriku pogodio je talas nasilja čiji su cilj strani državljane i njihova preduzeća. Prosle nedelje ljuti taksisti su opljačkali prodavnice u stranom vlasnistvu i zapalili druge u prestonici Južne Afrike, nakon što je strani državljanin prethodnog dana navodno ubio jednog od njegovih kolega.

Dok su prošlog meseca mafijaši u Južnoj Africi takođe opljačkali nekoliko prodavnica u stranom vlasništvu na periferiji Johanesburga, optužujući strance da ne poštuju lokalne zakone, saopštila je policija.

U Južnoj Africi je velika nezaposlenost gde lokalno stanovništvo često optužuje strane državljane da im uzimaju poslove. Takođe optužuju strane državljane da se nelojalno takmiče sa njima u upravljanju trgovinama, za koje kažu da stranci ne bi trebalo da poseduju.

Kurir.rs/Bernama

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track