DŽONSON POSLE PORAZA OSUO PALJBU PO POSLANICIMA: Parlament je na ivici da uništi bilo kakav dogovor vlade sa EU!
Foto: EPA

politička drama

DŽONSON POSLE PORAZA OSUO PALJBU PO POSLANICIMA: Parlament je na ivici da uništi bilo kakav dogovor vlade sa EU!

Planeta -

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je parlament "na ivici da uništi bilo kakav dogovor" koji bi njegova vlada mogla da postigne sa EU o uslovima za izlazak Velike Britanije iz tog bloka.

Džonson, koji je pretrpeo veliki poraz u parlamentu pošto su "pobunjenici" među njegovim torijevcima i opozicioni poslanici glasali za preuzimanje kontrole nad izlaskom Britanije iz EU, upozorio je da bi glasanjem za blokadu Bregzita bez sporazuma, koje je najavljeno za danas, Brisel dobio prednost u pregovorima.

On tvrdi da bi to donelo više neizvesnosti, odlaganja i zabune, prenosi AP.

Džonson je rekao da ne želi nove izbore, ali da će ih raspisati kako bi birači mogli da odluče ko će da vodi pregovore o Bregzitu.

Britanski parlament odobrio je utorak uveče pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora.

Za ovaj predlog glasalo je 328 poslanika, dok je 301 bio protiv.

Parlament će se o odlaganju Bregzita, odnosno izlasku iz EU bez sporazuma, izjasniti danas. Džonson, koji se zalagao za izlazak zemlje iz EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma, odmah je najavio da će raspisati vanredne izbore.

Džonson je izgubio većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativaca prešao u proevropsku Uniju liberalnih demokrata.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track