KINEZI NAPRAVILI SUPERLASER: 13 puta bolji od starog, a evo zašto će biti ZELENE BOJE (VIDEO)
Foto: Profimedia

tehnika

KINEZI NAPRAVILI SUPERLASER: 13 puta bolji od starog, a evo zašto će biti ZELENE BOJE (VIDEO)

Planeta -

Naučnici na jugoistoku Kine kažu da su sintetizovali kristal sa potencijalom da značajno poboljšaju performanse lasera ​​koji se koriste u civilnoj i vojnoj opremi.

Kristali cezijum bizmnata germnata (CBGO) mogu pretvoriti niskoenergetske zrake u visokoenergetske emisije sa neusporedivom efikasnošću, izjavio je profesor Mao Điangao, vođa tima na Fuđian Institutu za istraživanje materije, delu Kineske akademije nauka.

U poređenju sa kristalima kalijum dihidrogen fosfata (KDP), kristal CBGO bio je 13 puta efikasniji u pretvaranju infracrvenih ​​u jače zelene zrake.

"Ovo je rekordna proboj", rekao je Mao u utorak. "Zato mislimo da kristal može imati potencijal." Istraživači su rekli da bi CBGO kristali mogli da reše problem koji je ograničio performanse lasera ​​- ogromnu količinu električne energije potrebne za napajanje.

Potražnja za energijom velika je jer postojeća tehnologija nije efikasna u pretvaranju niskoenergetskih zraka u visokoenergetske - jedan od razloga što lasersko oružje još nije tako često kao što su naučnici predviđali 1960-ih.

CBGO pripada porodici poznatoj kao nelinearni kristali, koji uzrokuju nagle promjene energije koja prolazi kroz njih. Naučnici su otkrili da kristali CBGO mogu da udvostruče frekvenciju laserskog snopa.

Mnoge vojne i civilne aplikacije zahtevaju visokoenergetske zrake. Tu se ubraja i usmereno energetsko oružje namenjeno uništavanju bespilotnih letelica ili raketa, ili kineski prototip Guanlan-ovog satelita protiv podmornica, koji će koristiti zeleni laser za otktivanje cilja do dubine od 500 metara.

Kina je svetski lider u istraživanju kristala, a neke od najčešće korišćenih laserskih uređaja razvili su kineski naučnici zahvaljujući velikim ulaganjima centralne vlade.

Kurir.rs/SCMP

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track