ODAVDE SU DŽIHADISTI PRAVILI PAKAO U SIRIJI: Otkriveni kilometri tunela kod Hame, kada zavirite u njih vidite zašto su bili skoro NEPOBEDIVI (VIDEO)
Foto: Screenshot

jedva isterani

ODAVDE SU DŽIHADISTI PRAVILI PAKAO U SIRIJI: Otkriveni kilometri tunela kod Hame, kada zavirite u njih vidite zašto su bili skoro NEPOBEDIVI (VIDEO)

Planeta -

Preko nekoliko dolina na teritoriji severne Hame i južnog Idliba u Siriji otvara se put ka planinama Latakije, koje se nalaze na zapadu.

Iza ovih nizina nalazi se put do Idliba - glavnog uporišta terorista „Hiiat Tahrir al-Šam“. Stoga je front severne Hame bio posebno važno područje za militante.

Pre nekoliko godina, vladine snage prvi put su pokušale da napadnu ovo mesto i to krajnje neuspešno. Borbe na relativno ravnom delu fronta brzo su se pretvorile u masakr i postale niz frontalnih napada sa obe strane.

Ponekad su džihadisti uspevali ne samo da utvrde položaje već i da osvoje nove teritorije. Podrška ruskih vazduhoplovnih snaga konačno je odradila svoj posao i front u severnoj Hami pretvorio se u takozvani "Lataminski prag" - gotovo pravilni trougao džihadističkih položaja, oko koga su se nalazili položaji SAA.

Operacija sirijske vojske koja je započela početkom maja 2019. godine uništila je ovaj trougao do kraja avgusta. Sada, svako može da pogleda odakle su džihadisti dugi niz godina pretili Hami - glavnom gradu istoimene provincije, koju su se zavetovali da pokore.

Kurir.rs/Fort Russ Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja