PUTINE, BEZ TEBE BI NATO NESTAO! Bivši šef američkih obaveštajaca šokirao! (VIDEO)
Foto: Profimedia

simbioza

PUTINE, BEZ TEBE BI NATO NESTAO! Bivši šef američkih obaveštajaca šokirao! (VIDEO)

Planeta -

RIM - Ruski predsednik Vladimir Putin glavni je razlog što je Severnoatlantska alijansa (NATO) ponovo jaka, poručio je general Dejvid Petreus, bivši direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA), na Forumu Ambroseti u Italiji.

"NATO je trenutno spremniji i sposobniji nego što je bio pre samo nekoliko godina. Sukobi među članicama su u stvari samo ojačale saradnju i dovele do povećanja budžeta za odbranu. Dva su glavna razloga za to. Jedan je najveći poklon NATO od kraja Hladnog rata - Vladimir Putin. Njegove agresivne akcije dale su Alijansi razlog da ponovo živi. Drugi je taj što su evropske zemlje izašle iz krize evra, pa mogu da daju novac za NATO ", rekao je Petreus, a prenosi CNBC.

Ovakva izjava dolazi u trenutku kada su odnosi između Rusije i Amerike najgori od kraja Hladnog rata, a dve supersile se spore o brojnim pitanjima - od ugovora o nuklearnom naoružanju do vojnih intervencija i vojnih vežbi.

Tako su SAD i zemlje Zapada uvele sankcije Kremlju još 2014. godine, kada je posle referenduma na Krimu to poluostrvo pripojeno Rusiji, pa su povlačene diplomate iz Moskve zbog navodnog trovanja dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Britaniji po direktnoj Putinovoj naredbi. Osim toga, sve vojne vežbe blizu granica između Rusije i članica NATO uvek izazivaju veliku pažnju.

foto: Profimedia

Penzionisani general sa četiri zvezdice Pitreus, koji je bio komandant Centralne komande SAD i komandant savezničkih snaga u Avganistanu, navodi da bi, uprkos antagonizmu s Rusijom, Amerika najviše pažnje morala da posveti Kini.

foto: EPA

"Mislim da je najveći razvoj u ovom veku postigla Kina, koja je u neprestanom usponu. Čak 40 godina uspona Kine je jedinstven poduhvat u istoriji čovečanstva", kaže on.

Britanska paranoja

INVAZIJA RUSKIH LOSOSA

U Velikoj Britaniji poslednjih godina Rusi i posebno Vladimir Putin postali su dežurna babaroga za sve, od glasanja za bregzit do konstantnih priča o nuklearnom napadu iz Moskve. Koliko ova paranoja daleko ide, najbolje pokazuje vest od pre nekoliko dana - da je počela invazija ruskih lososa na britanske reke i jezera.

Glasanje

LOKALNI IZBORI

Rusi su juče glasali na lokalnim i regionalnim izborima posle burne izborne kampanje, posebno u Moskvi, gde su tokom leta organizovane najveće demonstracije u poslednjih sedam godina. Analitičari smatraju da će rezultati današnjeg glasanja biti pažljivo praćeni zbog približavanja parlamentarnih izbora 2021. godine i da će doprineti oblikovanju političke budućnosti Rusije u trenutku kada predsednik Vladimir Putin počinje svoju treću deceniju na vlasti.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track