POČINJE RAT ZA EL ČAPOVE TUNELE: Ozloglašeni narko-bos guli doživotnu, ali njegov kartel nije poražen! Ovim podzemnim prolazima zarađuju MILIJARDE! (VIDEO)
Foto: AP

Rat kriminalaca u Meksiku

POČINJE RAT ZA EL ČAPOVE TUNELE: Ozloglašeni narko-bos guli doživotnu, ali njegov kartel nije poražen! Ovim podzemnim prolazima zarađuju MILIJARDE! (VIDEO)

Planeta -

MEKSIKO SITI - Ozloglašeni narko-bos Hoakin Guzman, zvani El Čapo, nalazi se na doživotnoj robiji u Americi, ali borba za njegove tunele između Meksika i SAD tek sad potresa obe države.

Sukobljeni meksički narko-karteli, koji se smatraju najopasnijim kriminalnim organizacijama na svetu, sada su pojačali međusobne sukobe jer svi pokušavaju da preuzmu tunele kojima je Guzman prenosio kokain, heroin i marihuanu u SAD.

Osetili krv

Guzman je proglašen krivim 12. februara na sudu u Njujorku, a 17. jula mu je izrečena presuda - doživotna robija i dodatnih 30 godina zatvora. Iako je prebačen u zatvor ADX Florens u Koloradu, popularni „supermaks“, odakle do sada niko nije pobegao, njegov kartel Sinaloa nije poražen.

foto: AP

Oni i dalje kontrolišu mrežu tunela izgrađenu tokom godina transporta droge preko granice. Međutim, drugi karteli su osetili krv, pa su krenuli u rat sa El Čapovim ljudima kako bi preuzeli te podzemne prolaze zahvaljujući kojima je Guzman uspeo da zaradi milijarde dolara.

"U svakom trenutku postoji između 10 i 50 tunela. Možda nisu svi oni uvek aktivni, ali mogu to postati začas. Napravljeni su tako da koriste lokacije i povezuju prave lokacije. Kartel je uložio mnogo vremena i novca u njihovo stvaranje", rekao je Dankan Vud, direktor Meksičkog instituta Centra „Vilson“, za Dejli star.

foto: AP

Iznajmljivanje

Kako objašnjava, karteli nekad iznajmljuju tunele jedni drugima, ali su česte i borbe za prevlast.

Trenutno najjači kartel u pograničnom području je Los Zetas, koji su osnovali nekadašnji specijalci koji su promenili stranu, pa postali udarna pesnica Zalivskog kartela, da bi se na kraju odmetnuli i postali samostalna organizacija.

Poslednjih mesec dana njihova oklopna vozila, naoružana automatskim puškama, napadaju benzinske pumpe, ali i vojne i policijske patrole, a česti su i međusobni krvavi obračuni kriminalaca posle kojih na putevima ostaju desetine leševa.

Kurir / E.K.

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track