NOVI DETALJI ZVERSKOG UBISTVA NOVINARA KAŠOGIJA! Odbio je da piše sinu i slušao ubice dok su raspravljale kako da ga raskomadaju! IMAO JE SAMO JEDAN ZAHTEV KOJI NISU ISPUNILI! (VIDEO)
Foto: Profimedia

britalno

NOVI DETALJI ZVERSKOG UBISTVA NOVINARA KAŠOGIJA! Odbio je da piše sinu i slušao ubice dok su raspravljale kako da ga raskomadaju! IMAO JE SAMO JEDAN ZAHTEV KOJI NISU ISPUNILI! (VIDEO)

Planeta -

Turski list Dejli Sabah objavio je juče transkript audiosnimaka poslednjih razgovora novinara Džamala Kašogija s pripadnicima saudijskog odreda smrti koji su ga 2018. ubili u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Razgovori su snimani pre ili tokom likvidacije novinara 2. oktobra 2018. godine. Nabavila ih je turska Nacionalna obaveštajna agencija (MIT) neposredno nakon jezivog incidenta, a podelila ih je s turskim vlastima i nadležnim institucijama za vreme trajanja istrage.

Na jednom od snimaka čuje se razgovor između Mahera Abdulaziza Mutreba, osumnjičenog pripadnika saudijskog odreda smrti, i lekara Salaha Muhameda Al-Tubaiđija, rukovodioca Odeljenja forenzičkih dokaza u saudijskom Odeljenju za opštu bezbednost, koga se sumnjiči da je bio zadužen za rešavanje tela novinara. Razgovor se odvijao 12 minuta pre nego što je Kašogi stigao u saudijski konzulat kako bi sredio papirologiju oko bračnog statusa.

Mutreb: Je li moguće staviti telo u torbu?

Al-Tubaiđi: Ne. preteško je. A on je i dosta visok. U stari, imam iskustva s mrtvim telima, znam kako ih treba seći. Ali nikada nisam to radio na još toplom telu. Obično, kada režem leševe, na uši stavim slušalice i pustim muziku. U međuvremenu popijem nešto kave i popušim pokoju cigaretu. Kada ga raskomadam, zamotaćeš delove njegovog tela u plastičnu vreću, staviti u torbu i odneti izvan zgrade.

Nakon toga se čuje kako Al-Tubaiđi govori da niko od njegovih nadređenih ne zna šta namerava da učini i kako ga niko neće zaštititi. Na kraju razgovora, Mutreb je upitao je li u konzulat stigla "žrtvena životinja", nakon čega je neidentifikovani sagovornik odgovorio da jeste.

Nakon uvodnog razgovora sa svojim zatočenicima, čuje se kako Kašogi govori Mutrebu da se protiv njega ne vodi nikakav postupak i da ga napolju čeka verenica. Na pitanje ima li kod sebe mobilni, novinar odgovara da ima dva ajfona.

Ovde je transkript razgovora između novinara i njegovih ubica koji se odvijao nekih desetak minuta pre nego što je izvršeno stravično ubistvo.

Mutreb: Ostavite poruku za sina.

Kašogi: Što da mu kažem?

Mutreb: Prvo ćete je napisati, da pregledamo.

Kašogi: Da napišem da se vidimo uskoro?

Neidentifikovana osoba: Skrati.

Mutreb: Napisaćeš nešto poput: "U Istanbulu sam. Ne brini ako ne uspeš da kontaktiraš sa mnom".

Kašogi: Ne bih trebao da kažem da ste me oteli.

Neidentifikovana osoba: Skini jaknu.

Kašogi: Kako se ovako nešto može dogoditi u konzulatu? Neću ništa da napišem.

Neidentifikovana osoba: Požuri.

Kašogi: Ništa neću napisati.

Mutreb: Napišite, gospodine Džamal. Požurite. Pomozite nama kako bismo mi vama mogli pomoći. Ionako ćemo vas odvesti u Saudijsku Arabiju. Znate što će vam se dogoditi ako ne sarađujete.

Kašogi: Ovde je peškir. Nameravate da me drogirate?

Al-Tubađi: Uspavaćemo te.

Nakon što su ga drogirali, čuje se kako Kašogi govori da mu ne zatvaraju usta.

"Imam astmu. Nemojte to raditi, ugušićete me", čuju se poslednje reči novinara.

Nakon što su mu stavili plastičnu vreću na glavu i ugušili ga, čuje se kako međusobno razgovaraju o tome je li još živ. Nakon toga kreću s rezanjem i komadanjem njegovog tela. Oko 13:40 sati po lokalnom vremenu čuje se testera, s kojom se reže telo novinara nekih pola sata.

Ostaci Kašogijevog tela još uvek nisu pronađeni. Turska je za ubistvo novinara okrivila saudijske vlasti, ali one negiraju da je u ovaj stravičan događaj bio upleten politički vrh. Za ubistvo su okrivili dvadesetak niže rangiranih odmetnutih službenika, od kojih pet čeka smrtna kazna.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja