AMERIČKI BORBENI AVIONI ZA DLAKU IZBEGLI BRITANSKE PADOBRANCE: Brzinom 560 km na sat proleteli ispod Britanaca koji su bili u slobodnom padu!
Foto: Profimedia

umalo tragedija

AMERIČKI BORBENI AVIONI ZA DLAKU IZBEGLI BRITANSKE PADOBRANCE: Brzinom 560 km na sat proleteli ispod Britanaca koji su bili u slobodnom padu!

Planeta -

Američki borbeni avioni, koji su leteli 560 kilometara na sat, za dlaku su promašili dvojicu britanski padobranaca, pokazao je izveštaj vojne komisije.

Padobranci su bili u slobodnom padu i ponirali brzinom od 190 kilometara na sat, a nisu ni slutili da tik ispod njih prolaze dva F-15 lovca. Jedan od padobranaca je ove borbene avione snimio kamerom koja je pričvršćena za kacigu, a taj snimak bio je uključen u istragu povodom ovog incidenta.

Britanska javnost popriično se uznemirila zbog ove jedva izbegnute nesreće, naročito zbog toga što u tom predelu nalazi više padobranskih i jedriličarskih klubova.

foto: Profimedia

U izveštaju se navodi da je vazdušna kontrola trebalo da javi pilotima da su padobranci u vazduhu, a iz američke baze navode da sa pilotim arazgovaraju kako bi ih upoznali opasnosti.

U izvepštaju se međutim, ne precizira koliko je tačno nedostajalo do sudara iznad aerodroma Četers 17. maja.

Ovaj incident je svrstan u drugu najopasniju kategoriju.

"Padobranci nisu imali kontrolu nad brzinom i smerom, ali mogli su da otvore padobrane i usporiti pad", navodi se u izveštaju.

Kurir.rs / BBC

Foto: Profiomedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track