TRAMP ŽESTOKO PRETI IRANU: Spremni smo ko zapeta puška da krenemo na vas! TEHERAN UZVRAĆA: I mi na vas! Vaše baze su nam prva meta!
Foto: AP

ZBOG NAPADA NA SAUDIJSKO NAFTNO POSTROJENJE

TRAMP ŽESTOKO PRETI IRANU: Spremni smo ko zapeta puška da krenemo na vas! TEHERAN UZVRAĆA: I mi na vas! Vaše baze su nam prva meta!

Planeta -

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Trump izjavio je da su SAD spremne "kao zapeta puška" za odgovor na napad na naftna postrojenja Saudijske Arabije, za koji Vašington optužuje Iran.

"Ima razloga da verujemo da znamo ko je krivac, kao zapeta puška smo, ali čekamo da čujemo od Kraljevine za koga oni veruju da stoji iza ovog napada", napisao je Tramp na Tviteru.

Ranije juče visoki američki zvaničnik rekao je novinarima da dokazi o napadu, koji je pogodio najveće svetsko postrojenje za preradu nafte, ukazuju na to da iza njega stoji Iran, a ne jemenska grupa Huti, koja je preuzela odgovornost.

foto: AP

Američki državni sekretar Majkl Pompeo takođe je rekao da nema dokaza da je napad došao iz Jemena, gde se koalicija predvođena Saudijskom Arabijom već četiri godine bori na strani vlade protiv pobunjenih Hut, koje podržava Iran. U tom ratu stradao je ogroman broj civila.

foto: AP

"Usred svih poziva na deeskalaciju, Iran je sada pokrenuo napad bez presedana na svetsko snabdevanje energijom", rekao je Pompeo ne iznoseći nikakve dokaze da je dron bio iranski.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi odbacio je kao "besmislene" navode SAD da je Iran odgovoran za napade. Viši komandant Revolucionarne garde Amirali Hadžizade upozorio je da je Islamska Republika spremna za "potpuni" rat.

foto: AP

"Sve američke baze i njihovi nosači aviona na udaljenosti do 2.000 kilometara oko Irana nalaze se u dometu naših raketa", rekao je komandant.

U međuvremenu Iran je saopštio da se njihov predsednik Hasan Rohani neće sastati s Trampom na marginama Generalne skupštine UN.

foto: AP

Tramp je takođe odobrio korišćenje američkih zaliha nafte za hitne slučajeve kako bi se osigurale stabilne količine posle napada koji je umanjio svetsku proizvodnju za 5 odsto i povećao cene nafte više od 19 odsto rano jutros, posle čega je taj skok bio oko 10 odsto.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja