TROŠE MILIJARDE DOLARA NA VOJSKU, A PRESUDILA IM GOMILA DRONOVA:  Napad na naftna postrojenja otkrio zašto Saudijci nisu veliki vojni faktor na Bliskom istoku! (VIDEO)
Foto: Youtube prtscr / NYOOOZ TV

bruka

TROŠE MILIJARDE DOLARA NA VOJSKU, A PRESUDILA IM GOMILA DRONOVA: Napad na naftna postrojenja otkrio zašto Saudijci nisu veliki vojni faktor na Bliskom istoku! (VIDEO)

Planeta -

Posle napada na saudijska naftna postrojenja, mnoge muči pitanje: Kako nacija koja ima 6. najveći vojni budžet na svetu i 6 vrhunskih protivvazdušnih bataljona nije uspela da spreči napad?

Po svoj prilici zato jer napredni sistem protivvazdušne odbrane ne može zaustaviti navodni roj krstarećih raketa i bespilotnih letelica.

"Ako je to bio mešoviti napad, ako imate koordinisan napad malih dronove plus krstareće rakete, to je opaki problem za rešavanje, čak i za sposobnu zapadnu vojsku", kaže Daglas Beri iz Međunarodni institut za strateške studije rekao je za Stars and Stripes.

„Najbolje mesto za zaustavljanje ovih stvari je pre nego što nešto dignu u vazduh“.

Iako Saudijska Arabija poseduje vrhunsku vojnu tehnologiju, njihove trupe često su zatekle nedostatak motivacije i obuke; posebno kada je u pitanju spremnost i jedinstvo za odgovor na napad što je izrazita suprotnost vrhunskim zapadnim vojskama.

Iako nije poznato zašto baterije vazdušne odbrane nisu uspele da otkriju i unište napad dronova, odbrambeni analitičari i dalje veruju da je u sve umešan Iran.

"Vrlo je jednostavno: Iranci su pokušali nekoliko puta da podignu cenu nafte", kaže Rem Ijavn, penzionisani brigadni general i bivši šef za strateško planiranje Izraelskih odbrambenih snaga, koji je sada pri Jevrejskom institutu za nacionalnu bezbednost u Americi.

"Žele da pokažu svetu da je visoka cena američke blokade iranske proizvodnje nafte".

Kurir/Stars and Stripes Foto: Youtube prtscr / NYOOOZ TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track