PUTIN, ERDOGAN I ROHANI: Pao dogovor za Siriju! Vreme je za kraj rata koji traje 9 godina!
Foto: EPA / Erdem Sahin

susret u ankari

PUTIN, ERDOGAN I ROHANI: Pao dogovor za Siriju! Vreme je za kraj rata koji traje 9 godina!

Planeta -

Lideri Rusije, Irana i Turske objavili su danas da su dogovorili formiranje komisije zadužene za izmenu sirijskog ustava kao deo političkog rešenja za građanski rat u toj zemlji koji traje već devet godina.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je na kraju sastanka s Vladimirom Putinom i Hasanom Rohanijem novinarima rekao da su prevaziđene i poslednje prepreke za formiranje komisije.

foto: EPA / Erdem Sahin

Rusija i Iran su ključni saveznici sirijskog predsednika Bašara Asada dok Turska podržava pobunjenike koji žele da ga svrgnu.

foto: EPA / Erdem Sahin

Vladimir Putin je rekao da će ustavna komisija biti sačinjena od predstavnika vlasti, opozicije i nezavisnih stručnjaka i da dogovor o tome omogućava brze razgovore u Ženevi.

Rohani je izjavio da se nada održavanju izbora u Siriji tokom 2020. ili 2021. godine.

foto: EPA / Erdem Sahin

Tri predsednika su dogovorila i deeskalaciju situacije u Idlibu, poslednjem pobunjeničkom uporištu u Siriji, uz istovremenu borbu protiv ekstremista i zaštitu civila. Primirje koje je stupilo na snagu krajem avgusta se održava uprkos pojedinačnim kršenjima.

Idlib kontroliše džihadistička grupa Hajat Tahrir al-Šam. Sirijska vojska, uz pomoć Rusije, već četiri meseca vodi kopnenu i vazdušnu ofanzivu protiv te grupe ali u napadima često stradaju civili.

foto: EPA / Erdem Sahin

Stotine hiljada Sirijaca, od kojih su neki već izbegli iz drugih delova Sirije, pomera se ka turskoj granici. Sukob većih razmera u Idlibu znači i mogućnost talasa izbeglica u Tursku, u kojoj se već nalazi 3,6 miliona izbeglih Sirijaca.

foto: EPA / Erdem Sahin

Erdogan je ranije upozoravao da bi njegova zemlja mogla da "otvori kapije" i dozvoli Sirijcima koji se nalaze u Turskoj da odu u evropske zemlje ako bi Turska bila ostavljena da se sama nosi s teretom izbeglica.

Današnji razgovori su bili peti trilateralni sastanak država koje su na suprotstavljenim stranama u sirijskom sukobu.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Erdem Sahin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track