Najnovije vesti

FRANCUSKA I ITALIJA SU OPET PRIJATELJI! MAKRON I KONTE UPOZORAVAJU: EU mora da uvede nov sistem prijema migranata (VIDEO)
Foto: EPA

POPRAVILI ODNOSE

FRANCUSKA I ITALIJA SU OPET PRIJATELJI! MAKRON I KONTE UPOZORAVAJU: EU mora da uvede nov sistem prijema migranata (VIDEO)

Planeta

RIM - EU mora da uvede nov, automatski sistem prijema migranata spasenih na Mediteranu, izjavili su lideri Italije i Francuske, Emanuel Makron i Đuzepe Konte.

Italija se dugo žalila da je ostavljena da se sama bori sa stotinama hiljada migranata koji su prešli more u nastojanju da stignu do Evrope.

To pitanje je dovelo posebno do tenzija između Rima i Pariza, pri čemu se Italjia požalila da su francuske nevladine organizacije spasavale migrante, ali Francuska nije učinila dovoljno da pomogne u njihovom prihvatu.

foto: EPA

"Ja ne potcenjujem ono kroz šta je Italja prošla od 2015. Ona je takođe pretrpela mnogo nepravde i nesporazuma", kazao je Makron novinarima u Rimu na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerom Konteom. Makron je dodao da je uveren da je potreban automatski evropski mehanizam za prijem migranata.

Konte je kazao da je dobio francusku podršku za sistem redistribucije migranata, što bi značilo da Italija može da računa na to da će čitav blok od 28 nacija automatski prihvatiti udeo od ukupnog broja svih novopridošlih migranata čim budu spaseni.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track