CVETA CRNO TRŽIŠTE ORGANA U IRANU: Ulice oko bolnica pune oglasa prodavaca! (VIDEO)
Foto: Profimedia

kriza

CVETA CRNO TRŽIŠTE ORGANA U IRANU: Ulice oko bolnica pune oglasa prodavaca! (VIDEO)

Planeta -

Sve više Iranaca je prinuđeno da prodaje svoje organe kako bi preživeli usled siromaštva koje je pojačano dugogodišnjim ekonomskim sankcijama.

Prema izveštaju koji je privukao veliku pažnju medija, u Teheranu postoji jedna ulica koja je gotovo cela izlepljena oglasima u kojima građani na prodaju nude svoje organe, a koja je postala poznata kao "ulica bubrega".

CENE ORGANA Bubreg 10.000 $ Jetra 50.000 $ Koštana srž 10.000 $

Prevod oglasa... Pol, godine, koji organ se nudi ili traži i krvna grupa
Prevod oglasa... Pol, godine, koji organ se nudi ili traži i krvna grupafoto: Printscreen

Očajni prodavci na papiru ispisuju broj telefona i krvnu grupu, nadajući se da će pacijenti iz obližnje bolnice videti njihov oglas i da će postići kupoprodajni dogovor. U detaljnom izveštaju NCRI navodi se i slučaj jednog postdiplomca koji je ponudio bubreg na prodaju kako bi zaradio novac da se brine o svojoj nepokretnoj majci. On je u oglasu naveo da je potpuno zdrav i fizički i psihički.

Drugi 26-godišnji mladić je osim bubrega na prodaju ponudio i svoju koštanu srž, a kao razlog je naveo siromaštvo. Cena bubrega na tržištu je 10.000 američkih dolara, dok se cena jetre kreće između 15.000 i 50.000 dolara.

Koštana srž se prodaje za 10.000 dolara. Cene organa variraju i zavise od starosti prodavca i težine zdravstvenog stanja u kom se nalazi kupac, navodi se još u izveštaju. Zanimljivo je da su pojedini iranski političari dali blagoslov za ovu vrstu trgovine, navodeći da je to rešenja za ljude koji žive u siromaštvu.

Velika tragedija

- Tragedija u Iranu, naročito među mladima, naterala je građane da prodaju delove svog tela kako bi preživeli i kako bi ispunili svoje osnovne potrebe. Na hiljade porodica u Iranu je suočeno s katastrofom. Ovo je sistemski problem - rekao je Šahin Gobadi, portparol NCRI.

SASTANAK U VAŠINGTONU - PENTAGON IMA LISTU META Pentagon je juče izložio širok spektar vojnih opcija predsedniku Donaldu Trampu, koji razmišlja kako da odgovori na iranski napad na saudijska naftna postrojenja. Na sastanku u Beloj kući Tramp je dobio listu potencijalnih meta za vazdušne udare u Iranu. Predsednik je upozoren da vojna akcija može da eskalira u rat.

Jedan od posrednika u trgovini, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da je prodavce lako pronašao jer je ulica prepuna oglasa, dok je iz bolnice preko poverljivih ljudi dobio informacije o pacijentima kojima su organi neophodni.

Kurir

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track