MISTERIJA IZNAD ANTARKTIKA: Ozonska rupa nikad nije ovako izgledala, ni naučnici nemaju objašnjenje!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NIKO NE ZNA ŠTA SE KRIJE IZA OVOGA

MISTERIJA IZNAD ANTARKTIKA: Ozonska rupa nikad nije ovako izgledala, ni naučnici nemaju objašnjenje!

Planeta -

Ozonska rupa koja se svake godine otvara iznad Antarktika na putu je da postane najmanja u poslednje tri decenije, kažu naučnici.

Međutim, ono što im definitivno nije jasno je njen čudan oblik - snažno se krivi ka južnoj Americi, umesto da se centrira na Južni pol.

Taj redak oblik, nikad ranije primećen, ukazuje na značajno izobličenje uobičajenog polarnog vorteksa, koji je odgovoran za održavanje niskih temperatura u stratosferi. Rupa je trenutno na upola manjoj veličini nego što je obično u vreme sredine septembra pa je možda već dosegla svoju maksimalnu veličinu, nešto manju od samog kontinenta Antarktika.

Ozon je molekul koja se sastoji od tri atoma kiseonika i odgovoran je za filtriranje štetnog ultraljubičastog zračenja sa Sunca. Gas se stvara i raspada u stratosferi, 20 do 30 kilometara iznad Zemlje.

U čistoj atmosferi, ciklus proizvodnje i raspadanja je u ravnoteži. Ipak, iz balansa ga izbacuju hemikalije koje sadrže hlor i brom, što rezultira padom koncentracije ozona najviše u antarktičkom prstenu u septembru i oktobru.

Protokol iz Montreala potpisan 1987. pokušava da poboljša situaciju tako što zabranjuje proizvodnju i upotrebu hemikalija koje najviše oštećuju ozonski omotač.

Ozonska rupa je prošle nedelje obuhvatala pet miliona kvadratnih kilometara, a u isto vreme prošle godine više od 20 miliona. 2017. prostirala se više od 10 miliona kvadratnih kilometara, što znači da varira od godine do godine. Uslovi za raspad ozona pojavljuju se svake godine kada Antarktik izlazi iz zime, a reakciju podstiče ponovna pojava sunčanog vremena u hladnoj stratosferi.

I dok je proces smanjivanja omotača ove godine počeo ranije nego obično, skratio ga je neočekivan toplotni događaj koji je temperaturu stratosfere podigao za 20 do 30 stepeni.

"Povremeno dolazi do anomalija na Antarktiku, ali niko ne zna šta je tačno uzrokovalo neobičan oblik ozonske rupe ove godine. To je svakako nov fenomen", rekla je naučnica Ana Džons.

Kurir.rs/Independent

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track