Najnovije vesti

SVA MOĆ KINESKE VOJSKE NA JEDNOM MESTU: Peking veličanstvenom vojnom paradom obeležio 70. godina nezavisnosti, PRIKAZAN I PROJEKTIL KOJI STIŽE DO AMERIKE (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

otvoreno

SVA MOĆ KINESKE VOJSKE NA JEDNOM MESTU: Peking veličanstvenom vojnom paradom obeležio 70. godina nezavisnosti, PRIKAZAN I PROJEKTIL KOJI STIŽE DO AMERIKE (FOTO, VIDEO)

Planeta

Povodom 70. godišnjice osnivanja Narodne republike Kine održana je vojna parada na kojoj su kineske snage pokazale najnoviju vojnu tehnologiju.

Parada je održana na trgu Tjennanmen u Pekingu, a nakon ceremonije podizanja zastave naciji se obratio predsjednik Si Đinping. On je pohvalio dostignuća svoje zemlje u proteklih sedam deecenija pa je s optimizmom govorio o budućnosti Kine.

1 / 10 Foto: EPA

"Kineski narod je uspeo da stane na svoje noge i započne veliko putovanje nacionalnog podmlađivanja. Nijedna sila nas ne može zaustaviti", izjavio je Đinping.

 

Tokom parade je svaki od 56 topova pucao 70 puta kako bi se obeležila godišnjica. Peking je pokazao neke od najnaprednijih vojnih tehnologija uključujući Dongfeng-17 (DF-17), hipersoničnu letelicu spojenu s balističkim projektilom kratkog do srednjeg dometa, koja ima mogućnost da probije svaki trenutno aktivni odbrambeni sistem.

Predstavljen je i supersonični dron za izviđanje DR-8 koji će Peking koristiti kao senzorsku platformu u kombinaciji sa sistemima balističkih projektila.

Tokom parade je pokazan i DF-41, interkontinentalni balistički projektil s dometom od 12.000 km koji može da nosi do 10 nuklearnih bojevih glava, a svaka od njih može odabrati svoju metu.

 

Pojavio se i stariji DF-5B interkontinentalni balistički projektil, kao i kolona vojnih vozila na kojima je bilo različito oružje.

 

Kurir.rs/Klix.ba
Foto: EPA

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...