UKRAJINA POTPISALA ŠTAJNMAJEROVU FORMULU: Donbas dobija specijalni status! Žestoki protesti u Kijevu!
Foto: EPA

POMERILI SE S MRTVE TAČKE

UKRAJINA POTPISALA ŠTAJNMAJEROVU FORMULU: Donbas dobija specijalni status! Žestoki protesti u Kijevu!

Planeta -

KIJEV - Delegacija Ukrajine potpisala je na sednici Kontakt grupe takozvanu Štajnmajerovu formulu, kojom se reguliše mehanizam za odobrenje posebnog statusa Donbasa.

Potpisivanje Štajnmajerove formule je važan korak ka regulisanju konflikta u Ukrajini, mada ostaje nekoliko otvorenih pitanja, rekao je nakon potpisivanja član ruskog predsedničkog Saveta za međuetničke odnose Bogdan Bespalko

.

"Ostaje otvoreno da li će sporazumi iz Minska biti sprovedeni u stvarnosti ili je dovoljan niz više sporazuma, zatim način uspostavljanja kontrole nad granicom istočne zone Ukrajine, da li to znači stvarnu samoupravu odvojenih područja u regionima Donjecka i Luganska. Ova i mnoga druga pitanja tek treba da budu rešena", rekao je Bezpalko.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski prethodno je potvrdio da je Ukrajina uskladila Štajnmajerovu formuli sa drugim učesnicima pregovora o rešenju situacije u Donbasu, kao i da će ona sada biti dodata u novi zakon o specijalnom statusu tog regiona.

foto: EPA

"Štajnmajerova formula mora da se implementira u novi zakon o specijalnom statusu. A zakon najpre treba da bude usvojen u parlamentu pre kraja godine", rekao je on.

Odmah zatim, u Kijevu su počeli protesti.

Štajnmajerova formula, koju je predstavio Frank-Valter Štajnmajer u vreme kad je bio ministar spoljnih poslova Nemačke, predviđa da se Donbasu dodeli specijalan status, a u skladu sa sporazumom iz Minska. Dokument naročito predviđa da će poseban zakon o lokalnoj samoupravi Ukrajine stupiti na snagu u određenim oblastima regiona Donjecka i Luganska na dan lokalnih izbora, koji će postati trajni nakon što Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju objavi konačne rezultate.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track