Najnovije vesti

DŽONSONOVA KONAČNA PONUDA: Britanski premijer pripremio poslednji predlog za Bregzit, a sprema radikalan potez ako ga EU ne prihvati!
Foto: AP / Andrew Milligan / PA

britanska politička drama

DŽONSONOVA KONAČNA PONUDA: Britanski premijer pripremio poslednji predlog za Bregzit, a sprema radikalan potez ako ga EU ne prihvati!

Planeta

Premijer Velike Britanije Boris Džonson objaviće danas konačnu ponudu za sporazum o Bregzitu, ali i staviti do znanja Briselu da, ukoliko EU ne pristane, Britanija neće dalje pregovarati i da će napustiti evropski blok 31. oktobra bez dogovora.

Džonson će, kako navodi Rojters, u svom završnom obraćanju na godišnjoj konferenciji konzervativaca, izneti detalje o ponudi, koju smatra fer i odgovornom.

U saopštenju koje je njegov kabinet objavio kasno sinoć, navodi se i da Džonson "ni pod kojim okolnostima" neće tražiti odlaganje Bregzita na predstojećem samitu u Briselu 17. i 18. oktobra.

Britanski list Telegraf objavio je da bi, prema novom planu, Severna Irska ostala u posebnom odnosu s EU do 2025. godine, nakon čega će Belfast odlučiti da li da ostane u bloku ili da se vrati britanskim pravilima, preneo je Rojters.

Predviđeno je i da pokrajina napusti carinsku uniju EU zajedno sa ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Severnoirska Demokratska unionisticka stranka (DUP) velikim delom je "zadovoljna" predlozima, objavio je list Gardijan i dodao da plan podupire čelnica DUP-a Arlene Foster.

Irski ministar spoljnih poslova rekao je da predlozi neće pružiti osnove za dogovor s EU te da su "zabrinjavajući".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP / Andrew Milligan / PA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...