Najnovije vesti

NA ANTARKTIKU PRONAĐENO NEOBIČNO BLAGO: Ostavio ga istraživač pre 100 godina, a sada će promeniti istoriju (VIDEO)
Foto: Screenshot

sreća

NA ANTARKTIKU PRONAĐENO NEOBIČNO BLAGO: Ostavio ga istraživač pre 100 godina, a sada će promeniti istoriju (VIDEO)

Planeta

Istraživači Antarktika naišli su na zapanjujuće otkriće o blagu skrivenom više od jednog veka ispod zaleđene pustinje.

Ser Ernest Šeklton bio je britanski polarni istraživač koji je vodio tri ekspedicije na Antarktik. Od 1907. do 1909. Šaklton je, zajedno sa trojicom pratilaca, završio ekspediciju Nimrod, uspostavljajući novi rekord u udaljenosti od Južnog pola.

1921. godine, nakon povratka sa svoje poslednje ekspedicije, Šeklton je umro od srčanog udara i sahranjen je na ledenom kontinentu - i sa sobom je u grob odneo mnoge tajne.

Ipak, posle više od 100 godina arheolozi su na mestu ekspedicije pronašli dve flaše odličnog škotskog viskija, skrivene u ledu Antarktika!

Nakon što su arheolozi otkrili ovo neočekivano blago, nisu odmah uklonili njegovu ledenu zamku, jer su se plašili da ne oštete svoje nalaze. Zato su čekali nekoliko godina dok svi potrebni alati ne budu dostavljeni na lokaciju.

Tek tada su uspeli da pažljivo izvuku kutije, viski se potom odmrzavao skoro dve nedelje. Ispostavilo se da su flaše preživele vekovno zatvaranje.

Flaširane 1898. godine, flaše viskija Mekinli bile su među tri gajbe i dve rakije pronađene 2010.

Firma koji sada poseduje brend Mekinli iznajmila je privatni avion koji je 2011. godine preuzeo flaše iz sedišta operacija Antarktika u novozelandskom gradu Krajstčurču da bi ih odnela u Škotsku na analizu.

Recept za ovaj viski bio je izgubljen, ali je kompanija napravila novi seriju 50.000 flaša iz uzorka izvađenog špricom kroz plutu jedne flaše. Ričard Paterson, jedan od vodećih blendera, rekao je za ABC Njuz: "Nakon što ga dovedem do sobne temperature, planiram da ga natočim u čašu, namotam ga i pustim da tečnost otkrije skriveno blago koje je zarobljeno u ledu za sve ove godine".

„Ako sadržaj bude dobar da se bezbedno izvuče i analizira, originalna smeša će se možda ponoviti. S obzirom na to da originalni recept više ne postoji, ovo može otvoriti vrata istoriji", kazao je.

Kurir.rs/Express.co.uk Foto: Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...