NJET RUSIJI! LUKAŠENKO SRUŠIO PUTINOVE SNOVE O UJEDINJENJU: Dve države bi bile bliže nego ikad, ali je jedan potez SVE ZAUSTAVIO
Foto: AP

neprihvatljivo za beloruse

NJET RUSIJI! LUKAŠENKO SRUŠIO PUTINOVE SNOVE O UJEDINJENJU: Dve države bi bile bliže nego ikad, ali je jedan potez SVE ZAUSTAVIO

Planeta -

"Belorusija smatra da su ruski uslovi za integraciju neprihvatljivi", rekao je njen šef diplomatije Vladimir Makej, nakon medijskih izveštaja o tome da će Rusija i Belorusija u naredne dve godine formirati ekonomsku konfederaciju.

Rusija i Belorusija, trenutno članice uglavnom simboličke unije, razgovarale su o produbljivanju svoje integracije, procesu koji je podstakao zabrinutosti zbog moguće tihe aneksije od strane Moskve.

Komersant je prošlog meseca preneo da zemlje planiraju da ujedine svoju carinsku i energetsku politiku do 2021. godine i da do 2022. uspostave jedinstveni poreski zakonik, civilni zakonik i listu spoljnotrgovinskih pravila.

"Iskreno govoreći, inicijalni predlozi (Rusije) predviđali su uključivanje određenih odredaba koje su neprihvatljive, posebno za Belorusiju", rekao je Makej.

Vladimir Makej
Vladimir Makej foto: EPA

Istakao je da stvaranje nadnacionalnih tela, kako je navedeno u predlozima, potiče iz rusko-beloruskog sporazuma iz 1999. godine kojim je predviđena unijska država sa zajedničkom valutom, pravnim sistemom i zajedničkom odbranom i spoljnom politikom. Ruski predsednik Vladimir Putin i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko obratili su se takozvanim nadnacionalnim telima početkom ove godine i "jasno rekli da se ne poštuju odredbe sporazuma iz 1999. godine“, rekao je.

"Moramo posvetiti više pažnje sprovođenju koordinisane poljoprivredne i industrijske politike - to je najvažnije. Ne postoje nikakva politička pitanja koja su povezana sa formiranjem federacije ili konfederacije", rekao je on.

foto: Foto: EPA/Vasily Fedosenko

U septembru su ponovo počele da kolaju priče o produbljivanju veza i putu ka eventualnom ujedinjenju dve zemlje. Sada se čini da je Lukašenko ipak odlučio da do toga ne dođe.

Mnogi analitičari navode da bi ujedinjenje dve države išlo u korist Vladimiru Putinu koji bi na taj način mogao da prevaziđe ograničenja koja ima prema ruskom ustavu, pa bi mogao da nastavi da vlada, i nakon isteka trenutnog mandata, kao predsednik novoformirane države.

Međutim, pitanje je da li bi Belorusija dobrovoljno pristala na tako nešto.

Rusija podržava belorusku ekonomiju jeftinom energijom i kreditima, ali Minsk se pazi da dozvoli previše ruskog uticaja, plašeći se pretnji njegovom suverenitetu.

Ipak, mnogi Lukašenkovi protivnici smatraju da je sam Lukašenko daleko manje popularan u Belorusiji od ruskog predsednika.

Kurir.rs/The Moscow times Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track