GRCI BESNI: Hoće da EU uvede sankcije državama koje ne primaju migrante
Foto: EPA

nema fer raspodele

GRCI BESNI: Hoće da EU uvede sankcije državama koje ne primaju migrante

Planeta -

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis izjavio je da će Grčka pozvati Evropsku uniju da uvodi sankcije onim članicama koje odbijaju da prihvate migrante.

"Reći ću ovo veoma jasno: pokrenuću pitanje posebnih sankcija za one zemlje EU koje odbijaju da učestvuju u fer raspodeli migranata. To je čin hipokrizije. Ne možete da uživate u povlasticama a da ne prihvatite 1.000 do 2.000 migranata kao deo evropskog rešavanja tog problema", rekao je Micotakis.

Grupa članica EU iz centralne i istočne Evrope, među kojima su Mađarska, Poljska i Češka usprotivile su se kvotama za relokaciju migranata koje je naložila EU, a Grčka smatra da se time nepravedno raspodeljuje teret na Grčku, Španiju i Italiju.

Evropski komesar za izbeglice Dimitris Avramopulos i nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer danas su nakon Turske posetili Grčku, kao deo pritiska da što pre počne raspodela migranata čiji su zahtevi odbijeni iz Grčke u Tursku.

"U prethodnih nekoliko nedelja i meseci povećao se priliv ilegalnog dolaska migranata u Grčku. Potrebno je hitno reagovati kako bi se pojačala prevencija i detekcija ilegalnih dolazaka migranata iz Turske", rekao je Avramopulos.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track