TUSK NEĆE VIŠE DA ĆUTI, OPLEO PO DŽONSONU: Britanski premijer se svojom glupom igrom u stvari igra sa budućnošću Evrope
Foto: EPA/DON EMMERT/POOL

bregzit

TUSK NEĆE VIŠE DA ĆUTI, OPLEO PO DŽONSONU: Britanski premijer se svojom glupom igrom u stvari igra sa budućnošću Evrope

Planeta -

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk optužio je danas britanskog premijera Borisa Džonsona da se "glupom igrom" određivanja krivca za neuspeh pregovora o Bregzitu, u stvari "igra s budućnošću Evrope".

"Borise Džonsone, ne radi se ovde o tome ko će pobediti u glupoj igri okrivljavanja nekoga. Budućnost Evrope i Velike Britanije kao i bezbednosti i interesa naših naroda je u pitanju. Vi ne želite sporazum, vi ne želite produženje, vi ne želite da odustanete (od razlaza) quo vadis (kuda ideš)?", napisao je Donald Tusk na Tviteru, nešto više od nedelju dana pre evropskog samita o razlazu s Londonom.

Prema Bi-Bi-Siju (BBC), saradnici britanskog premijera Borisa Džonsona smatraju da su pregovori s Briselom pred slomom, posle današnjeg upozorenja nemačke kancelarke Angele Merkel da je vrlo malo verovatno da će biti sporazuma ako London ne pristane na kompromis.

Evropski pregovarač Mišel Barnije predviđa sutra da obavesti članove Evropske komisije o stanju pregovora s Londonom, saopštila je njegova služba. On će se večeras sastati sa šefom diplomatije Irske Sajmonom Kovenejem.

Komisija odbija da govori o neuspehu pregovora.

"Tehnički razgovori se nastavljaju danas takodje i ne vidim kako su pregovori propali ako se odvijaju danas i narednih dana", rekla je portparolka Mina Andreeva.

Nova runda pregovora između Dejvida Frosta, izaslanika britanskog premijera i Pauline Dejmek-Hak člana tima pregovarača EU planirana je za danas popodne. Međutim nikakav napredak nije zabeležen posle dve runde pregovora juče.

Novi razjašnjen tekst bio je predat Evroplajnima ali on "ne odgovara zahtevima", kažu evropski izvori.

Evropljani su zabrinuti zbog britanskog pokušaja da se oni okrive za neuspeh pregovora i izlazak Velike Britanije iz Unije bez sporazuma.

Jedan britanski zvaničnik, piše konzervativni nedeljnik Spektejtor (Spectator), danas je optužio premijera Irske Lea Varadkara da ne želi da pregovara.

"Ima dosta ljudi u Parizu i Berlinu koji bi voleli da razgovaraju o našoj ponudi, ali (Angela) Merkel i (Emanuel) Makron neće pritisnuti Barnijea ako Irska ne izjavi da želi da pregovara", rekao je taj britanski zvaničnik. ; Evropljani odbijaju pravo veta koje London želi da da skupštini i vladi Severne Irske, i smatraju "problematičnim" predloge u planu carinske kontrole između britanske provincije Severne Irske i Republike Irske posle Bregzita koji bi trebalo da bude 31. oktobra.

(Kurir.rs/Beta-AFP/Foto: EPA/DON EMMERT/POOL)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja