Najnovije vesti

TURISTI ĆE MOĆI DA POSETE NAJOPASNIJE MESTO NA SVETU: Reaktor 4 u Černobilju otvara vrata za najhrabrije posetioce! Odavde je krenula KATASTROFA! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

turistička atrakcija

TURISTI ĆE MOĆI DA POSETE NAJOPASNIJE MESTO NA SVETU: Reaktor 4 u Černobilju otvara vrata za najhrabrije posetioce! Odavde je krenula KATASTROFA! (VIDEO)

Planeta

Nakon nuklearne katastrofe u Černobilju 1986. godine, vlasti tadašnjeg SSSR-a, a kasnije Ukrajine, neovlašćenim osobama su strogo zabranjivale pristup lokacijama izloženima radijaciji u blizini nekadašnjeg nuklearnog reaktora. 

Novim zakonom turistima će biti dopušteni kratkotrajne posete mestu najgore nuklearne katastrofe u istoriji.

 

Promena zakona

 

Područje oko nekadašnje nuklearne elektrane, zvano Černobiljska zona isključenja, prostire se na 2.589 km² i unutar njega nije dopušteno stanovanje, piše ScienceAlert.

Turistima koji su posećivali mesto tragedije iz 1986. decenijama je bilo dopušteno da posećuju samo napuštena školska dvorišta, zabavne parkove i učionice u blizini nuklearne elektrane.

 

Pristup zloglasnom Reaktoru 4, u kojemu je došlo do eksplozije, do sada je bio dopušten samo naučnicima, čistačima i nekolicini novinara.

Prema novom zakonu, turisti će moći da posećuju kontrolnu sobu reaktora, mesto na kojem su donete odluke zbog kojih je na kraju i došlo do tragedije.

 

Budući da je nivo radijacije unutar sobe i danas 40.000 puta viši od uobičajenog, posetioci će obavezno morati nositi hazmat odelo, kacigu, masku i industrijske čizme. Same posete su ograničene na 5 minuta, a nakon njih svi turisti obavezno će biti podvrgnuti radijacijskom testiranju.

Černobilj kao turistička atrakcija

 

Turističke kompanije izvestile su kako je nakon prikazivanja HBO-ove serije "Černobilj", nagrađene s čak 10 Emija naglo porastao interes za posete mestu nuklearne katastrofe od pre više od 30 godina.

 

U svega nekoliko meseci zonu isključenja posetilo je 85.000 turista, a u julu ove godine ukrajinska vlada proglasila je Černobilj zvaničnom turističkom atrakcijom i najavila pokretanje velikih investicija u cilju daljeg razvoja.

 

"Moramo udahnuti novi život u ovaj deo Ukrajine. Černobilj je do sada činio negativni deo turističkog brendiranja naše zemlje. Sada je vreme da to promenimo", rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Printscreen/Youtube

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...