Najnovije vesti

NEOBIČNE VATRENE LOPTE NAPRAVILE HAOS NA UDALJENOM OSTRVU: Svi su mislili da su ovo meteoriti, a onda su se oglasili naučnici (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

buknuli i požari

NEOBIČNE VATRENE LOPTE NAPRAVILE HAOS NA UDALJENOM OSTRVU: Svi su mislili da su ovo meteoriti, a onda su se oglasili naučnici (VIDEO)

Planeta

Čileanske vlasti istražuju niz čudnih objekata koji su nedavno pali na ostrvo Čiloe i izazvali nekoliko požara.

Mnogi očevici tvrde da su u pitanju meteoriti.

Međutim, analiza koju su izvršili naučnici Nacionalne službe za geologiju i rudarstvo isključila je mogućnost da su vatrene kugle uzrok požara koji su se dogodili toga dana.

foto: Youtube/Printscreen

​Informacije su se ubrzo proširile i izazvale raspravu u naučnoj zajednici. Sve je to podstaklo radoznalost ljudi koji tvrde da vatrene kugle nisu meteoriti.

Čileanski astronom i astrofizičar Hose Maza je rekao da su vatrene lopte verovatno meteoriti ili svemirski ostaci koji su otpali sa raketa ili satelita.

foto: Youtube/Printscreen

S druge strane, astronom Džonatan Makdauel, iz centra za astrofiziku Harvard - Smitsonijan, na Tviteru je napisao da se ne može tvrditi da je reč o svemirskim ostacima i da je potrebno nekoliko dana da se dobiju relevantni podaci.

Geolozi su ipak objavili svoju službenu procenu: ni na jednoj od sedam lokacija nisu nađeni tragovi meteorita.

Vlasti će izvršiti detaljnije analize uzoraka tla kako bi se utvrdio uzrok požara, dok misterija vatrenih kugli i dalje hrani maštu onih koji više vole natprirodna objašnjenja.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...