NAJLUĐI AMERIČKI PROJEKAT: Zbog straha od kineskih raketa, od svakog broda prave NOSAČ AVIONA (VIDEO)
Foto: Screenshot

tehnologija

NAJLUĐI AMERIČKI PROJEKAT: Zbog straha od kineskih raketa, od svakog broda prave NOSAČ AVIONA (VIDEO)

Planeta -

Prošlog meseca Agencija za napredne istraživačke projekte u oblasti odbrane (DARPA) najavila je početak druge faze svog programa Taktički iskorišćeni izviđački čvor (TERN).

TERN, zajednički program između DARPA i kancelarije za pomorske operacije SAD, ima za cilj da stvori sistem koji bi malim brodovima omogućio upravljanje obaveštajnim, nadzornim i izviđačkim (ISR) i borbenim bespilotnim bespilotnim letelicama.

„Cilj kompanije Tern je pružiti malim brodovima unapred mogućnost da služe kao pokretna mesta za lansiranje i oporavak za vazdušne sisteme srednje visine, dugotrajne bespilotne letelice (UAS)“, piše u DARPA u saopštenju za štampu, najavljujući fazu da programa. „Ovi sistemi bi mogli da omoguće obaveštavanje, nadzor i izviđanje dugog dometa (ISR) i druge mogućnosti tokom većih rastojanja i vremenskih perioda nego što je to moguće sa postojećim sistemima.“

Ne samo da bi Tern povećao mogućnosti udara američke mornarice, već bi mogao u velikoj meri smanjiti troškove smanjujući oslanjanje američke vojske na skupe kopnene vazdušne operacije. „Kapacitet za lansiranje i povlačenje letelica na malim brodovima smanjio bi potrebu za vazdušnim jedinicama na tlu, za koje je potrebna značajna namenska infrastruktura i resursi.“ vazduhoplovne jedinice na kopnu su takođe ranjivije zbog neprijateljskih raketa i često stvaraju napetost sa lokalnim stanovništvom.

Tern takođe potencijalno pomaže u smanjenju oslanjanja američke mornarice na nosače aviona. Ovo je od presudne važnosti jer mnogi strahuju da će veliki nosači zastarevati usred širenja raketa preciznih udara dugog dometa koje imaju Kina i Iran. Peking, posebno, predstavlja nemiran izazov američkoj mornarici, jer su projektili poput DF-21D - koji se često nazivaju "ubicom nosača" - usmereni na potapanje američkih nosača aviona.

Protivbrodna balistička raketa, DF-21D je, kako se izveštava, u stanju da "nosi bojeve glave dovoljno velike da nanese značajnu štetu na velikom plovilu, pružajući Kinezima mogućnost uništavanja američkog super-nosača u jednom udaru."

Jednom kada bude operativan - i raketa i lanac snabdevanja - navodno će moći da pogodi pokretni super-nosač udaljen skoro 1500 kilometara. S obzirom na ogromne troškove deset američkih nosača aviona, kao i radnu snagu potrebnu za njihovo rukovođenje, DF-21D će u suštini prisiliti Ameriku da svoje nosače drži izvan dometa kineskog kopna i mnogih potencijalnih žarišta u regionu.

Tern bi pomogao Sjedinjenim Državama da prevaziđu ovo pitanje povećanjem broja ciljeva Kina ili bi neki drugi američki protivnik morao da napadne kako bi uništio američku sposobnost za napad. Zaista, prema portalu Motli Ful, sistem koji potiče iz programa Tern mogao bi „dozvoliti bespilotnim bespilotnim letelicama da upravljaju brodovima malim poput razarača klase Arli Burke - ili čak manjeg fregeta „Independence“ ili "Liberti" klase slobode. „Drugim rečima, skoro svaki američki mornarički brod mogao bi da postane mini nosač aviona, posebno jer se američka mornarica nakon F-35 potpuno odmiče od bespilotnih letelica.

Niti su površinski brodovi jedini mini nosači aviona koje američka mornarica želi da razvije kako bi kompenzovala rastuću raketnu pretnju. Još 2013. godine mornarica je prva „demonstrirala lansiranje potpuno električnog, bespilotnog vazduhoplovnog sistema (UAS) sa podmornice pod vodom“. Za sada su ove bespilotne letelice namenjeni isključivo IRS-u.

DARPA je pokrenula program Tern još 2013. U maju sledeće godine potpisala je memorandum o razumevanju sa ONR-om kako bi ga učinila zajedničkim programom.

Program ima tri planirane faze. Prve dve faze su usmerene na idejni projekat i smanjenje rizika za Tern sistem. U 3. fazi izabran je izvođač koji će sagraditi Tern sistem punih razmera za testiranje na zemlji, koji je kulminirao demonstracijom lansiranja i povratka na moru.

AeroVironment i Northrop Grumman bili su dva izvođača radova izabrana za drugu fazu programa. Den Pat, menadžer programa DARPA-e za Tern, rekao je da: Naši izvođači faze 2 dizajniraju novi bespilotni vazdušni sistem koji ima za cilj da omoguće dve prethodno nedostupne mogućnosti: jednu, mogućnost UAS-a da uzleti i sleti iz vrlo zatvorenih prostora u na nemirnom moru i dva, mogućnost da takav UAS krene na efikasne dugotrajne krstareće misije.

Kurir.rs/National Interest

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track