DETALJI NAPADA NA IRANSKI TANKER: Dve rakete pogodile plovilo, eksplozija izazvala teška oštećenja! Priče o terorističkom napadu sve glasnije! (VIDEO)
Foto: Video prtscr / oxu24.com

nema zvanične reakcije

DETALJI NAPADA NA IRANSKI TANKER: Dve rakete pogodile plovilo, eksplozija izazvala teška oštećenja! Priče o terorističkom napadu sve glasnije! (VIDEO)

Planeta -

Iranska državna agencija saopštila je danas da su dve rakete pogodile iranski naftni tanker u Crvenom moru kod obale Saudijske Arabije.

Kako je navela to se dogodilo u petak ujutru, prenosi AP.

Za sada nema reakcije Saudijske Arabije, dok je američka mornarica saopštila da je svesna incidenta, ali nije dalje komentarisala.

Ranije je agencija ISNA prenela da stručnjaci veruju da je reč o "terorističkom napadu".

Eksplozija je izazvala požar na naftnom tankeru koji pripada Nacionalnoj iranskoj naftnoj kompaniji i koji se nalazio stotinak kilometara od saudijskog lučkog grada Džeda, prenosi Rojters.

Eksplozija je izazvala teška oštećenja i nafta je iscurila u Crveno more, rekli su neimenovani izvori za agenciju ISNA.

"Eksperti veruju da je to bio teroristički napad", navode oni.

Iranska televizija javila je da su u eksploziji oštećena dva skladišta na tankeru i da je izazvano curenje nafte u Crveno more.

Svi izveštaji navode da se eksplozija dogodila kod obale Džede u Crvenom moru.

Iranska nacionalna tankerska kompanija (NITC) koja upravlja iranskim naftnim brodovima saopštila je da su dve eksplozije koje su pogodile trup tankera verovatno izazvane udarima raketa.

Ta kompanija je navela da se radi o brodu "Sabiti", i da su svi članovi posade živi i zdravi, dodajući da osobe na brodu pokušavaju da poprave štetu.

"Nema požara na brodu", navela je državna kompanija demantujući ranije izveštaje iranske državne televizije prema kojima se tanker zapalio posle eksplozije.

Plovilo je poslednji put uključilo svoje uredjaje za praćenje u avgustu blizu iranske luke Bandar Abas.

Portparol američke Pete flote koja nadzire Bliski istok poručnik Pit Pagano rekao je da vlasti u toj oblasti znaju da ima izveštaja o incidentu, ali nije mogao da pruži dodatne informacije.

Izveštji o eksploziji usledili su posle američkih optužbi poslednjih meseci da je Iran napadao naftne tankere blizu Ormuškog prolaza na ulazu u Persijski zaliv, što Teheran demantuje.

Kurir.rs/Tanjug/Beta

Foto: Printscreen/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track