5 MINUTA GA SASLUŠAVALI I PRESUDILI: Asanž ostaje u zatvoru, sledeće saslušanje 21. oktobra
Foto: Profimedia

OČAS POSLA

5 MINUTA GA SASLUŠAVALI I PRESUDILI: Asanž ostaje u zatvoru, sledeće saslušanje 21. oktobra

Planeta -

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž ostaje u zatvoru, odlučeno je posle kratkog saslušanja pred sudom u Londonu koji će u februaru odlučiti o tome da li će on biti izručen SAD, gde je optužen za niz krivičnih dela, uključujući špijunažu.

Posle današnjeg administrativnog saslušanje on će ostati u zatvoru do saslušanja za upravljanje slučajem 21. oktobra.

Sudija za prekršaje u Vestminsteru Tam Ikram rekao je na kraju petominutnog saslušanja da se nada da u tom slučaju može da bude postignut napredak.

Asanž je na početku saslušanja samo potvrdio svoje ime i starost. Trebalo je da bude oslobođen 22. septembra, pošto je izdržao kaznu od 50 nedelja zbog kršenja uslova kaucije, ali mu je rečeno da će ostati u zatvoru zbog opasnosti da će ponovo pokušati da izbegne da se pojavi pred sudom.

Osnivač Vikiliksa je odslužio 50-nedeljnu zatvorsku kaznu u Britaniji zbog toga što je prekršio odluku o kauciji, a nakon što je sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao ekstradiciju Švedskoj.

Trenutno Asanžu preti ekstradicija u SAD gde ga terete za posedovanje i širenje poverljivih informacija, a ukoliko sud utvrdi krivicu, može biti osuđen na 175 godina zatvora. Konačna odluka o izručenju SAD očekuje se u februaru sledeće godine.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track