SKANDAL U BRISELU: Hrvatska jedna od dve zemlje koje blokiraju da EU osudi tursku invaziju na Siriju (VIDEO)
Foto: EPA Erdem Sahin, Profimedia

nečuveno

SKANDAL U BRISELU: Hrvatska jedna od dve zemlje koje blokiraju da EU osudi tursku invaziju na Siriju (VIDEO)

Planeta -

Ministri spoljnih poslova Evropske unije sastali su se danas u Luksemburgu kako bi dogovorili zajedničku reakciju na tursku invaziju na severoistočnu Siriju, koja je pod kontrolom kurdskih snaga.

Ali prema izveštajima iz Brisela, zajedničku osudu turske ofenzive blokiraju dve zemlje članice. Jedna od njih, Velika Britanija, na izlasku je iz EU-a. A druga je - Hrvatska.

Tako je barem izvestio dopisnik AFP iz Bisela Damon Vak pozivajući se na neimenovani izvor.

"Izvor kaže da UK i Hrvatska trenutno blokiraju zajedničku EU izjavu kojom se osuđuje turska ofanziva, prigovarajući reči 'osuda'. Razlozi zašto nisu jasni", napisao je na Tviteru.

On je dodao da razgovori još traju i da bi se očekuje promena, ali i da drugi izvor tvrdi da "Nemačka zajedno s Britanijom okleva preduzme snažnu akciju".

Kako javlja DW, na stolu su i sankcije, uključujući embargo na izvoz oružja, koji su već uvele Nemačka, Holandija, Švedska, Finska i Francuska.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka već su na zajedničkoj pres konferenciji u nedelju osudili tursku akciju. "Imamo zajedničku želju da ova ofanziva završi", rekao je Makron.

Kako kaže dopisnik AFP-a, razlozi ovog skandaloznog blokiranja osude od strane Hrvatske i Velike Britanije za sada nisu poznati.

Kurir.rs/Index.hr Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track