PENS I POMPEO ZAMALO DA SU DŽABA PUTOVALI U ANKARU! Erdogan prvo rekao da ih neće primiti, pa se predomislio! Svi očekuju da će LETETI PERJE! (VIDEO)
Foto: EPA, AP

PRITISAK

PENS I POMPEO ZAMALO DA SU DŽABA PUTOVALI U ANKARU! Erdogan prvo rekao da ih neće primiti, pa se predomislio! Svi očekuju da će LETETI PERJE! (VIDEO)

Planeta -

ANKARA - Američki potpredsedik i državni sekretar, Majkl Pens i Majkl Pompeo, doputovali su u Tursku da ubede Ankaru da obustavi ofanzivu protiv kurdskih boraca na severoistoku Sirije, ali zamalo da džaba putuju.

Njih dvojica su došli da prenesu predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu da će Vašington pojačati ekonomske sankcije ako bude nastavio s ofanzivom protiv Kurda, ali je Erdogan isprava izjavio Skaj njuzu da ih neće primiti i da će jedino s predsednikom SAD razgovarati o Siriji!

Međutim, s obzirom na to da su Pens i Pompeo stigli u predsedničku palatu, Erdogan se očito predomislio.

Predsednik Turske ranije je poručio da će pristati na prekid vatre samo u slučaju ako kurdske snage napuste ključne pozicije u Siriji.

Američki zvaničnici priznaju da su male šanse da dođe do neodložnog obustavljanja ofanzive.

Tramp je kritikovan i zato što je izdao kurdske borce, koji su bili glavni partneri Vašingtona u borbi protiv terorističke Islamske države, jer je naložio povlačenje američkih snaga sa granice kada je Turska pokrenula ofanzivu 9. oktobra.

Američki predsednik je, međutim, branio svoju odluku, nazivajući je "strateški brilijantnom".

Kurir.rs/Tanjug/Skaj njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track