RAT NA ULICAMA! MEKSIČKI PREDSEDNIK PODRŽAO PREKID HAPŠENJA EL ČAPOVOG SINA: Hapšenje jednog kriminalca nije vrednije od života ljudi! (FOTO)
Foto: AP / Augusto Zurita

Ovidio guzman može da odahne

RAT NA ULICAMA! MEKSIČKI PREDSEDNIK PODRŽAO PREKID HAPŠENJA EL ČAPOVOG SINA: Hapšenje jednog kriminalca nije vrednije od života ljudi! (FOTO)

Planeta -

Meksičke bezbednosne snage su prekinule akciju hapšenja Ovidija, sina zatvorenog šefa narkoklana Sineloa Hoakina el Čapo Guzmana, posle izuzetno jakog otpora naoružanih narkotrafikanata, kada je u sukobu poginulo najmanje osam a ranjeno više od 20 ljudi, saopštili su danas zvaničnici ove zemlje.

Bitka policajaca i dilera je u četvrtak paralizovala Kulikan, prestonicu meksičke države Sineloa i ostavila ulice ovog grada prekrivene vozilima u plamenu.

foto: AP / Augusto Zurita

Pet napadača, članova Nacionalne garde, kao i jedan civil i jedan zatvorenik su ubijeni u tom sukobu, saopštio je meksički ministar odbrane Luis Kresencio Sandoval. Sekretar Sekretarijata za javnu bezbednost države Sineloa, Kristobal Kastaneda, izjavio je ranije da je ranjena 21 osoba kao i da je 27 zatvorenika pobeglo iz lokalnog zatvora.

On je precizirao da su snage bezbednosti nameravale da uhapse Ovidija Guzmana Lopeza, sina osudjenog šefa narkokartela Sineloa, čiju ekstradiciju traže SAD.

foto: AP / Augusto Zurita

Ovidio Guzman je optužen 2018. u Vašingtonu, zajedno sa četvoricom braće za šverc kokaila, metamfemina i marihuane u SAD. Sekretar federalnog sekretarijata za bezbednost Alonzo Durazo je izjavio da je 30 pripadnika Nacionalne garde napadnuto iz izgrade u kojoj su našli Ovidia.

Međutim njih su kasnije opkolile naoružene grupe narkodilera pa je odlučeno da se operacija prekine, kuća napusti i ne uhapsi Ovidio, dodao je Durazo.

foto: AP / Augusto Zurita

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je podržao tu odluku jer "hapšenje jednog kriminalca ne može biti vrednije od života ljudi'', i dodao da su mnogi životi bili ugroženi.

Hose Luis Gonzalez Meza, advokat porodice Guzman, je izjavio za AP da je porodica saopštila da je "Ovidio živ i slobodan", ali bez dodatnih detalja. Stariji Guzman je u februaru u SAD osudjen na doživotnu robiju zbog trafikinga droge u industrijskim razmerama.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Augusto Zurita

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track