NEMA MIRA ZA AMERIČKE VOJNIKE: Trupe iz Sirije neće ići kući, upućuju ih na još gore žarište (VIDEO)
Foto: AP

odluka vašingtona

NEMA MIRA ZA AMERIČKE VOJNIKE: Trupe iz Sirije neće ići kući, upućuju ih na još gore žarište (VIDEO)

Planeta -

Američke trupe koje se povlače iz Sirije još uvek se neće vratiti kući. Umesto toga, oni će biti prebačene u zapadni Irak gde će se nastaviti borbu protiv ID i u Iraku, i verovatno još uvek u Siriji, navodi AP.

Ministar odbrane Mark Esper najavio je planove da se trupe kontroverzno i naglo povuku iz Sirije, gde su podržavale kurdske snage koje su sada suočene sa agresivnim vojnim pritiskom Turske.

"Jedan od zadataka je pomoć u odbrani Iraka, a drugi su borba protiv Islamske države," rekoa je Esper o planovima za trupe stacionirane u Iraku. "Stvari bi se mogle promeniti od danas do završetka povlačenja, ali to je trenutni plan".

Predsednik Donald Tramp naredio je povlačenje oko 1.000 vojnika iz Sirije.

Neki su još uvek na severoistoku Sirije, brane naftna polja od preuzimanja Islamske države i još uvek nisu uspeli da se povuku. Nekoliko stotina će ostati na jugu Sirije u bazi Al-Tanf.

Pa kada će trupe se vratiti kući? Prema rečima šefa osoblja Bele kuće Mika Malvenija, "jednog dana".

"Najbrži način da ih izvučemo iz opasnosti bio je njihovo uvođenje u Irak", rekao je Malvenei za Foks nedelju.

Kao rezultat toga, potez koji je predstavljen kao prilika za izvlačenje vojnika sa Bliskog Istoka ispostavio se kao strateško premeštanje, posebno ako trupe i dalje izvode u Siriji misije iz Iraka.

Kurir.rs/The Blaze Foto:AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja