AMERIKANCI SVE MANJE HRIŠĆANI: Veliki porast onih koji ne veruju, u padu prednjače rimokatolici! (VIDEO)
Foto: Profimedia

vera

AMERIKANCI SVE MANJE HRIŠĆANI: Veliki porast onih koji ne veruju, u padu prednjače rimokatolici! (VIDEO)

Planeta -

Religijski pejzaž Sjedinjenih Država nastavlja da se brzo menja.

U telefonskim anketama istraživačkog centra Pju sprovedenim 2018. i 2019. godine, 65 odsto odraslih Amerikanaca opisuju sebe kao hrišćane kada ih se pita o njihovoj religiji, što je pad od 12 procentnih poena tokom poslednje decenije.

Istovremeno broj onih oni koji tvrde da ne pripadaju nijednoj veri, ateisti, agnostici ili oni kji kažu da veruju u „ništa posebno“, sada iznosi 26 odsto, što je rast od 17 odsto od 2009. godini.

I protestantizam i katoličanstvo doživljavaju udeo u gubitku stanovništva. Trenutno 43 odsto odraslih se poistovećuju sa protestantizmom, u odnosu na 51 odsto u 2009. godini. Jedan od pet odraslih (20 odsto) su katolici, što je pad od 23 odsto u 2009. godini.

U međuvremenu, svi podgrupe religiozno neopredeljenog stanovništva - beleže rast. Samoopisani ateisti sada čine 4 odsto odraslih, skromno ali značajno od 2% u 2009. godini; agnostici čine 5 odsto odraslih, više od 3 odsto pre decenije; a 17 odsto Amerikanaca sada religiju opisuje kao "ništa posebno", u poređenju sa 12% 2009. godine.

Pripadnici nehrišćanskih religija takođe su beleže skroman rast.

Kurir.rs/wnd.com Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track