RUSI DOŠLI NA PRVU LINIJU SIRIJSKOG FRONTA: Kurdi se povukli iz zone bezbednosti, situacija se smiruje
Foto: EPA/YOUSSEF BADAWI

sukob u siriji

RUSI DOŠLI NA PRVU LINIJU SIRIJSKOG FRONTA: Kurdi se povukli iz zone bezbednosti, situacija se smiruje

Planeta -

Ruska vojna policija počela je sa patroliranjem na prvoj liniji fronta sirijske vojske severoistočno od grada Manbidža, saopštio je novinarima portparol vojne policije.

Maršruta patrole vodi nekoliko kilometara od sela Kejrata na reci Sadžur, nedaleko od njenog ušća u Eufrat. Pre 10 dana, u ovom području patrolirala je američka vojska. Inače, poslednjih dana duž Sadžura se nalazi linija razgraničenja između sirijske vojske i militanata pro-turskih grupa, koji su prišli Ankari tokom njene operacije u Siriji.

"Osim toga, patroliranje je sprovedeno i jugoistočno od Kejrate, u oblasti Kara-Kozaka. Sada su ovde takođe položaji sirijske vojske", dodao je predstavnik vojne policije.

Seoce Kara-Kozak nalazi se na levoj obali Eufrata, iza strateškog mosta kojim prolezi auto-put koji ide kroz provincije Alep, Raka i Hasaka na severu Sirije i skreće u Irak u pravcu Mosula.

A kurdske formacije koje ulaze u sastav Snaga demokratske Sirije napustile su zonu bezbednosti koju je Ankara formirala na severu Sirije, izjavio je američki potpredsednik Majkl Pens.

"Ranije smo dobili saopštenje komandanta SDS da su sve njihove oružane snage povučene iz zone bezbednosti pod kontrolom turskih oružanih snaga", rekao je Pens.

"Naša komanda i dalje nastavlja da vodi konsultacije sa obe strane. Nadam se da će u najskorije vreme režim prekida vatre biti neprekidno na snazi. Ove konsultacije se nastavljaju", dodao je on.

Pens tvrdi da će sporazumi postignuti prošle nedelje u okviru američko-turskih pregovora o stvaranju zone bezbednosti na severu Sirije „obezbediti mir i zaštititi sve stanovnike ovog regiona pogođenog ratom“. Prema njegovim rečima, „tokom poslednjih pet dana očuvan je privremeni režim prekida vatre“. Potpredsednik je još jednom naglasio da se američke trupe stacionirane u Siriji vraćaju kući.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto: EPA/YOUSSEF BADAWI)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track