KATALONCI JURIŠAJU KA NEZAVISNOSTI: Tri najveće stranke usaglasile važnu rezoluciju! Stotine hiljada demonstranata na ulicama Barselone (VIDEO)
Foto: EPA

OPASNO

KATALONCI JURIŠAJU KA NEZAVISNOSTI: Tri najveće stranke usaglasile važnu rezoluciju! Stotine hiljada demonstranata na ulicama Barselone (VIDEO)

Planeta -

Tri stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije, a koje u regionalnom parlamentu u Barseloni imaju 70 od 135 mesta, usuglasile su se danas oko teksta rezolucije kojom nameravaju da nastave "put prema samoopredeljenju".

Time su dale zajednički odgovor na presudu španskog Vrhovnog suda koji je pre 11 dana osudio 12 katalonskih čelnika zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. godine.

Deklaracija nije obavezujući dokument, već njime katalonski zagovornici nezavisnosti žele da pokažu da je izjašnjavanje na referendumu volja naroda.

U tekstu se "brani pravo na samoopredeljenje i suverenitet naroda Katalonije kako bi mogao da odredi svoju političku budućnost", prenela je Hina.

Zajedno za Kataloniju (JxCat), Katalonska republikanska levica (ERC) i Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) poslaće rezoluciju na glasanje u katalonski parlament te je onde usvojiti budući da imaju većinu glasova.

Ona je suprotna odredbi Vrhovnog i Ustavnog suda koji su u svojim presudama naveli kako španski ustav ne dopušta referendum o nezavisnosti.

No predsednik katalonskog parlamenta Rožer Torent, član ERC-a, odobrio je glasanje o deklaraciji.

"Preuzećemo sve moguće posledice, pravne i lične, kako bi se u parlamentu moglo govoriti o svemu", izjavio je Torent. Opozicione stranke koje zagovaraju celovitost Španije u katalonskom parlamentu poručile su kako je deklaracija "dimna zavesa" u cilju prikrivanja razlika među trima strankama za nezavisnost.

U centru Barselone danas se, prema tvrdnjama policije, okupilo 350.000 ljudi, od kojih su mnogi mahali zastavama za nezavisnost Katalonije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track