ON JE HEROJ POTERE ZA LIDEROM ISLAMSKE DRŽAVE: Bagdadi je bežao kroz mračne tunele pred njegovim čeljustima, a onda se od straha razneo!
Foto: AP/White House

divna životinja

ON JE HEROJ POTERE ZA LIDEROM ISLAMSKE DRŽAVE: Bagdadi je bežao kroz mračne tunele pred njegovim čeljustima, a onda se od straha razneo!

Planeta -

Američki vojni pas koji je ranjen dok je tražio vodju Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija ponovo je na dužnosti.

General Mark Mili rekao je novinarima da pas "ima ogromnu zaslugu" za pronalaženje Al-Bagdadija u tunelu ispod njegovog skrovišta. Mili je rekao da je pas "lakše ranjen", ali da se sada oporavlja i da se vratio na dužnost.

Kada su američke snage krenule na Al-Bagdadija u noći subota na nedelju, on je aktivirao eksploziv kojim je ubio sebe i svoje troje dece i ranio američkog vojnog psa. Vojni zvaničnici su rekli da su detalji o psu tajni, uključujući ime i rasu, ali je predsednik SAD Donald Tramp objavio fotografiju psa rase belgijski ovčar (malino).

Tramp je na Tviteru napisao da je pas sa timom specijalaca učestvovao u hvatanju Al-Bagdadija u tunelu koji je bio iskopan na severoistoku Sirije.

"Skinuli smo oznaku tajnosti sa fotografije predivnog psa (ime je i dalje tajno) koji je uradio odličan posao u hvatanju i ubistvu lidera Islamske države Al-Bagdadija", napisao je Tramp.

Američka vojska obično koristi belgijske malino ovčare da vode i štite trupe u potrazi za neprijateljskim snagama i eksplozivom.

Rasa je priznata u vojsci zbog svoje inteligencije i sposobnosti da bude agresivna na komandu, rekao je predsednik Udruženja ratnih pasa SAD Ron Anjelo.

"Želite da vam takav pas predvodi izvidnice. Oni su prva linija odbrane, ispred svih", rekao je Ajelo, bivši marinac vodič pasa čija organizacija pomaže aktivnim i penzionisanim vojnim psima.

Tramp je dramatično opisao akciju hvatanja Al-Bagdadija, navodeći i da je učestvovao jedan pas i da je više pasa bilo uključeno.

On je rekao da su se američki vojnici i njihovi psi zatvorili, dok je ekstremista išao "šepajući, plačući i vrišteći celim putem" u smrt.

"Stigao je do kraja tunela, dok su ga naši psi progonili", kazao je Tramp.

(Kurir.rs/Beta-AP/Foto: AP/White House)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track