OVO JE NAJTAJNIJA LETELICA NA SVETU! 2 GODINE KRUŽILA NAM IZNAD GLAVA, A ONDA SAMO SLETELA: Niko ne zna da li su nas špijunirali ili je neko drugo zlo u pitanju! (VIDEO)
Foto: AP/U.S. Air Force

MISTERIOZNI VAZDUHOPLOV

OVO JE NAJTAJNIJA LETELICA NA SVETU! 2 GODINE KRUŽILA NAM IZNAD GLAVA, A ONDA SAMO SLETELA: Niko ne zna da li su nas špijunirali ili je neko drugo zlo u pitanju! (VIDEO)

Planeta -

Svemirska letelica X-37B američkog vazduhoplovstva sletela je u nedelju na Zemlju nakon što je proveo 780 dana u orbiti, što je najduža misija u istoriji ovog misterioznog vojnog testiranja. Avion bez posade, koji izgleda kao mali svemirski šatl, izveo je eksperimente u orbiti nakon kojih je vraćen na Zemlju zbog ispitivanja, saopštilo je je vazduhoplovstvo.

Tačni detalji ovih eksperimenata su strogo čuvana tajna. U izjavi je ratno vazduhoplovstvo otkrilo samo da program sprovodi "smanjenje rizika, eksperimentisanje i koncept razvoja operacija za tehnologije svemirskih vozila za višekratnu upotrebu".

Ovo je peta svemirska letelica X-37B koja je u orbitu lansirana u protekloj deceniji, pri čemu je svaki let bio duži od prethodnog, piše CNN.

"Naš tim se pripremio za ovaj događaj. Izuzetno sam ponosan što njihov naporan rad i predanost kulminiraju današnjim sigurnim i uspešnim sletanjem X-37B", rekao je general Daug Šies.

Svaka misija bila je vrlo tajna, što je dovelo do javnih nagađanja da bi se avioni mogli koristiti za špijunsko delovanje ili testiranje svemirskog oružja. Vazduhoplovstvo je pružilo neke nagoveštaje o programu. U saopštenju za javnost u nedelju piše da je najnovija misija X-37B sprovela eksperimente za istraživačku laboratoriju vazdušnih snaga (AFRL).

Prema njegovim veb stranicama, AFRL razvija "tehnologije za borbu protiv zračnog, svemirskog i kibernetskog prostora", naprimer razvija lasersko oružje koje bi se na kraju moglo da se ugradi u avione.

Letelica je dizajnirana za testiranje novih navigacijskih sistema, kao i metoda za sigurni ponovni ulazak u Zemljinu atmosferu i sletanje na kopno. Prethodne misije su, prema vazduhoplovstvu, testirale tehnologije za navigaciju, sisteme toplotne zaštite, autonomni orbitalni let i izolaciju za višekratnu upotrebu.

Letelica X-37B zapravo je Boingov bespilotni svemirski šatl, konstruisan - na prvi pogled je jasno – izrazito po uzoru na bivši NASA svemirski program Spejs šatl. U odnosu na slavni "svemirski taksi" koji je dugi niz godina prevozio američke astronaute u svemir, X-37B je četiri puta manji.

Dužine je samo 8,8 metara, raspon krila samo 4,6 metara, visine je 2,9 metara i masa pri lansiranju iznosi mu oko 5 tona. Ostalo je sve isto: dizajn, "avionski" izgled, vraćanje u atmosferu poput jedrilice... Najintrigantnije o ovom svemirskom programu je to što se o njemu malo šta zna.

"Dva su osnovna cilja X-37B: testiranje tehnologija svemirskih letelica SAD-a za višekratnu upotrebu u budućnosti i operativni eksperimenti koji se mogu analizirati nakon povratka na Zemlju", to je službeno objašnjenje Ratnog vazduhoplovstva SAD-a. Ovi avioni takođe imaju jedinstveni dizajn. Lansiraju se u orbitu s moćnim raketama, a zatim se odvajaju kako bi izvršili svoju misiju. Kad se vrate na Zemlju, horizontalno sleću na pistu, poput komercijalnog aviona ili Orbitera svemirskog šatla koji sleću.

(Kurir.rs/Express.hr/Foto: AP/U.S. Air Force)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track